Hocam detaylı cevabın için teşekkürler öncelikle. Ben de ilahiyatçı Mustafa hocanın bir videosundan izledim ve anladığım kadarıyla zıhar ile eş tutan değerlendirmelerden dolayı bir 60 gün konusu mevcut. Ancak devamındaki hadislerle 1 güne 1 gün gibi açıklıyor kendisi.
https://youtu.be/Scpl3wcnQdc
Hocam önyargılı gelmiş olabilirsiniz ya da bana öyle geldi. Benim bir şeyi ne kabul etme ne de inkâr etme gibi bir durumum yok. Merakımı giderme amaçlı soruyorum. Şimdi Peygamber Efendimiz (sav) böyle buyurmuş diye söyleyip işin içinden çıkmak en kolayı. Ancak yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi Buhari ile Tırmizi ile açıklanan 61 gün de var, yoksa sahabelerden daha bilmediğimiz nice sahabe ile açıklanan 1 gün de var. O dönemleri görüp bilmediğimiz için dayanağını araştırıyorum.
sana tavsiyem, böyle hadislere kendi kafana göre kanıt aramaya çalışma, çünkü insanın bunu yapması için ilim sahibi olması gerekir. şu şöyle dedi bu böyle dedi meselesinde ise herkesin ağzı var konuşuyor. herkes olmayan bir şeyi olmuş, olmamışı ise olmuş gibi gösterebilir. ehli sünnet inancı bu konuda net. hiçbir fikir ayrılığı yok. 1400 yıldır bu şekilde gelmiş. şu zamanda tavuktan horozdan kurban olur, haşa allah kimle evleneceğini bilmez diyen sözde hocalar da var. yani insan kimi dinlediğine dikkat edecek. öyle her konuşanı dinlemeyecek çünkü senin doğru ve yanlışı tartacak bilgin yok. arada zehirlenirsin itikatın bozulur fakat bunun farkında olmazsın. bunun yerine ehli sünnet olduğundan emin olunan hocaların görüşlerini dinlemek. bu hocalar birbiriyle çelişmez hepsi aynı şeyi söyler. bu konuda da hüküm net orucunu bozan 60+1 gün oruç tutar. bu tartışmaya açık bir konu değil. çok net.
cevat akşit
nihat hatipoğlu
cübbeli ahmet
ihsan şenocak
vs. vs bir sürü ehli sünnet hoca var. bunların görüşlerini dinle.