Nesiva adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ses kayıtlarını mahkeme de delil olarak sunabilmek için öncelikle mahkemenin izni gerekiyor. Bu izin çıktıktan sonra geçmişte ki ses kayıtlarını asla mahkeme de delil olarak sunamazsınız. Dava açtıktan sonra kişi tekrar arayıp tehdit ettiğinde bu ses kaydını alıp mahkeme de delil olarak sunabiliyorsunuz. Eğer böyle olmasa herkes birini öncesinde tahrik edip ses kaydı alır ve dava açar. Basit bir şekilde; bana öncesinde küfür etti, o da beni tehdit etti diyip olayın içinden sıyrılabilir. Ayrıca izinsiz ses kaydımı almış ve beni tehdit ettiği kısımları kesmiş diyebilir.
Delil kollukta (jandarma, emniyet vb.), soruşturma aşamasında veya kovuşturma (mahkeme) aşamasında sunulabilir. Delil sunmak için mahkeme iznine falan gerek yoktur üstadım.
Yani ben 10 yıldır yargı alanında çalıştığım halde bu kadar kesin ve net konuşamıyorum, siz böyle kesin konuştuğunuza göre demek ki daha tecrübelisiniz, saygı duyarım.
-
Burada Av. Ceren Sümer Cilli'nin bu konuyu tüm detaylarıyla anlattığı bir yazısı var.
Dilerseniz okuyabilir, ses kaydının delil olarak kabul edildiği ve edilmediği halleri görebilirsiniz.
Soruyu soran arkadaşın olayına konu tehdit suçunda ses kaydı alınmasının hukuka aykırı bir hal olmadığına dair anlatımın bulunduğu güzel bir paragraf var.