Aslında eskiden çok daha fazla boşanma olmalıydı, şimdi az bile çünkü erkekler zamanla daha bilinçlendi, eskisi gibi vururum, kırarım, ayaklarımı yıkatırım, kadın bana muhtaç vs. bakış açısı pek söz konusu değil.
Eskiden aile baskısı çok daha fazlayken şimdi anlaşamıyorsanız ayrılın diyebilen anlayışlı ebeveynlerin kuşağı daha etkin diyebiliriz.
Ekonomik koşullar ve son zamanlarda ülkenin neredeyse tamamını olumsuz etkileyen durumlar etkin.
Eskiden kadının erkekten daha düşük bir varlık olduğu dinen empoze edildiği için kadınlar erlerini bırakamıyorlardı ki zaten dinde kadının boşanma hakkı yoktur. İnanç esaslı kadınlarınızı dövün hükümleri, 2 kadının şahitliğinin 1 erkek kadar sayıldığı, ikişer, üçer ve dörder kadın alabilen erkeklere tek başına sahip olabilen resmi olarak evlenebilmiş bir kadın bunu ayrıcalık olarak görebiliyordu. İnancı bakımından kendini yarım insan ve aşağı gören kadınlar günümüzde artık bazı şeylerin farkına vardı.
Kadınların okutulmaması ve düşük eğitim sebebi ile cahil kalma, erkeğine muhtaç olma, aileden çekinip baba evine gidememe, sokağa atılırım korkusu ile ses çıkaramama, ekonomik özgürlüğün olmaması sebebiyle pasif kalma gibi sebeplerle mutsuz evlilikler çok fazla idi. Kadınlar eskiden eğer boşanabilse bile ömürleri boyunca babalarının evinde oturacaklarını, boşanmış bir kadını o saatten sonra kimsenin almayacağını düşünürlerdi ve bu düşünce eşlerinden nefret bile etseler başlarını öne eğmelerine sebep olurdu.
Teknolojinin gelişmesi ve mitolojilerden biraz olsun sıyrılma sonrası kadınlar erkeklerle eşit olduklarını sonunda anlayabildi, evinde otur çocuk bak anlayışını yıkıp ekonomik özgürlüğünü eline alabildi, kadınlar artık kanunlarla da korunan haklarının farkına varabildi.
Azalan aile baskısı ile artık heves bile olsa çiftler kendi kararlarını verebiliyorlar. Eskiden görücü usulü ve ailenin karar verdiği eş adayı dayatılır, bu kişiden ayrılmak bir nevi ailenin isteğine yani anne babaya karşı gelmek olarak görülürdü. Günümüzde bu gibi tutuculuklar pek kalmadı, doğru veya yanlış ama bireyler kendi kararlarını kendileri veriyorlar.
Daha çok madde sayılabilir, boşanma oranlarının giderek artacağını da tahmin etmek zor değil. Artması veya azalmasını önemsemiyorum, herkesin kendi kararı.