Bu konuyu sabah okuduğum bir şikayet konusu üzerine açma gereği duydum.
r10 a girdiğim gün script kelimesinin anlamını kavramaya çalıştım. Her yerde sürekli "sektörel script, sc, çiçekci scripti yok oto kiralama scripti vs" kelimeleri geçiyordu.
Benim bildiğim yazılım, yani web sitesi şahsa, firmaya özel olmalı. Yani x firmasının site içeriği ile y firmasının site içeriği aynı sektörde olsalar bile farklı olmalı.
Burada sektörel adı altında içerikleri hazır site satıldığını gördüm. Aslında site iki kısımdan oluşur. Ön yüz (frond) ve arka yüz (backend). Burada script adı altında satılan yazılımların çoğunun arkayüzü aynı. sektörel adı altında sadece önyüzleri değişik.
Şimdi burada anlamadığım nokta şu. Bundan 5 yıl önce benim çalıştığım ajansın bir tane kurumsal tasarımı vardı. O kurumsal tasarımın içeriğini renklerini değiştirerek kaç farklı sektöre site yaptılar hatırlamıyorum.
Çok uzatmadan anakonumuza gelelim. Burada yazılımdan anlamayan bu işte para var diye hazır yazılım (daha önce farklı firmalar için kodlanmış, uğraş gerektirmeyen) satmaya kalkıyorlar.
50tl - 100 tl gibi komik rakamlarla yazılımlar elden ele geçiyor.
Sabah okuduğum şikayette ücretsiz dağıtılan yazılım 3-4 el değiştikten sonra birilerine ücretli satış hakları ile satılmış ve son alan kişi mağdur olmuş.
Bu konuyu açma nedenim bu işe bir çözüm veya kural getirebilmek. Şahsi olarak ben hazır yazılım satan biri değilim. Genel olarak ya özel isteğe göre web yazılım geliştiririm veyahut sıfırdan tema giydirme işlemi yaparak web sitesi yaparım.
Ancak genel olarak gördüğüm paket olarak 10 lu 20 li olarak satılan yazılımların elden ele dolaştıktan sonra yazılımcısının bilinmemesi ve yazılımdaki hatalar sebebi ile son kullanıcının mağdur olduğu yönünde bir kanıya vardım.
Bu konuda sizinde düşüncelerinizi almak isterim