düzgün bir üniversitede düzgün bir bölüm kesinlikle okumalısın, ayrıca bunların hiçbiri kendini bir alanda geliştirmene engel değil. yani herhangi bir alanda kalifiye de olmalısın. okuduğun bölümde kalifiye olmak, mezun olmadan önce birden fazla şirkette deneyim elde etmek çok önemli.
ayrıca öyle kendi şirketimi kuracağım, kurdum, kurmak üzereyimle olmuyor. eğer kuracağın işte minimum 5+ yıl gerçek bir deneyimin yoksa ya batarsın ya da köşede tesbih satan esnaf mehmet amcadan ileriye gidemezsin güzel kardeşim.
şirket dediğinin türlü sorumluluğu var, vergisi var, gelirini giderini ayarlaması var, var da var.
bir iş kolunda gerçek anlamda kalifiye ol, gerçek anlamda aranan kişi ol, 27-28 yaşına kadar da kendini iyice geliştirip belirli bir sermaye köşeye koy.
bu arada bankalarla aranı iyi tut, 1 tl bile olsa hiçbir ödemeni aksatma ya da geciktirme, bankanın parası senin değil, sana ait olmayan bir parayı kullanacaksan vadesine özen göster. kendi işini kurmanın seneler öncesinden en büyük adımı bence budur.
kredi kartını ya da kredileri şu şekilde kullan, örneğin 20k bir telefon alacaksın, ama aylık 3k ödeyebilecek durumun var bu kesin. ona göre taksitini ayarlayıp ona göre al. bankanın parası bu şekilde avantajlıdır, ne de olsa 3k bir yerden gelir ve öderim kafasıyla hiçbir kredili ürünü kullanma. Aran ne kadar iyiyse, kredibiliten ne kadar yüksekse o kadar rahat ticaret yaparsın.
ikinci aşama ise, her ne kadar ticarette tüzel kişilikler rol oynasa da asıl mesele sensin. şimdiden başla sözünün eri olmaya, verdiğin sözü gününde yere getirmeye ve network genişletmeye. stoklu iş yapacaksan sadece bankayla dönmez o işler, ticari itibarının iyi olması gerekli, çevrene şu imajı verebilmelisin; bu kişi beni mağdur etmez, x gününde ödeyeceğim diyorsa öder, y gününde yapacağım diyorsa yapar.
vs.vs. bu uzar gider, özetle eğitim önemli, kendini geliştirmen daha önemli.