Merhaba,
Aslında ihtiyaç olan yazılımı kodlamaya dönüştürürken bu çözümler veriliyor.
Kodlama öğrenen kişiler bu çözümleri uygularsa proje devamlılığı ve kodlama sürdürülebilirliği bu çözümlerin kullanımı sayesinde oluyor. (Örn. OOP)
Dolayısıyla kodlama da çözümler ortak, mimariler ortak (benzer) sadece kodlama bakış açısı (optimizasyon, hız, kodlama kalitesi) ve know-how değişkenlik gösteriyor.
Projeyi bir define haritasının yırtılması gibi parçalara bölmek, her bir parçayı ayrı düşünmek ve ekibe parçalar halinde yaptırmak, en son haritayı bir araya getirmek gerekiyor.
Başka bir koruma yöntemi bence de mevcut değil henüz. Ekip üyeleri sadece haritanın görevlendirildiği kısmı üzerinde çalışacak.
Diğer kısımlar proje sahibi / yöneticisi dışında kimseyi ilgilendirmez.
Tabi burada başka sorunlar ortaya çıkıyor.
Developer'ların sürekli kendini geliştirme ve proje konusunda detaylı bilgi sahibi olma konusundaki merakları ;
"Bende herşeyi bilmek istiyorum, yoksa çalışmam"
"Sen bana bir iş verdin, ben bu işi yapıyorum ama nerede kullanılacağını bilmezsem merakımı gideremem, belki bana çok mühim bir iş yaptırıyorsundur! "
"Proje'nin kilit noktası olmalıyım!"
"Burdan ayrılsam da ben bu projeyi arkadaşlarla yaparım, artık yapmak isteyenden daha çok bilgiye sahibim, onlar kodlama bilmiyor!"
vb. düşünceler, saymakla bitmez..
Kısacası;
Bolca toplantılar yaparak ilgisiz alakasız kişilere projenin tüm detayları hakkında sürekli bilgi verme alışkanlığından vazgeçilmeli.
Proje parçalara bölünmeli.
Teşekkürler. Ben de böyle düşünüyordum. Anladığım kadarıyla standart bir gizlilik sözleşmesi yapılıp proje yapısına göre farklı kişilere görevlendirilerek bölünmeli. Doğru düzgün uzun soluklu çalışılacak yazılımcı bulamazken birden fazla yazılımcıyla çalışmakta konunun cilvesi.
Yazılım firması değilim. Küçük bir kaç projemiz var ve bu işin raconunu, nasıl koruyabileceğimi merak ettim.