Bulamazsınız.
Genç arkadaşlar yaşlanmanın ne demek olduğunu bilmiyorlar.
Ama ben gençliğin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum.
Yaşım 44.
Bir çok konuda gençlerle yarışamıyorum.

Ben üniversitede okurken daktilo dersi aldım.
Okulun fotoğrafçılık atölyesinde kimyasallar ile film banyo etme dersi aldım.
Sonra bilgisayar her eve girdi her cebe girdi.
Klavye ve bilgisayar öğrenmek zorunda kaldım.

Fotoğrafçılığın karanlık odasıı unuttum adobe un light roomunu öğrendim fujinin captune one ınını öğrendim.
Şimdi yapay zeka filtreler var birilerinin lightroomda photoshopta saatlerce uğraşıp yapacağı retouchları daha cep telefonunda çekmeden uyguluyor.

Foruma ilk üye olduğumda içerik yönetim sistemi olarak nuke vardı, joomla vardı, mambo vardı.
Uzun yıllar joomla ile gördüm işlerimi sonra wordpress çağ atladı diğer tüm içerik yönetim ssitemlerini çöpe attı.
Direnemedim wordpresse e geçmek zorunda kaldım.

Forumdaki ilk yıllarımda script satış kategorisindeki scriptlerin yarsı php diğer yarısı asp idi.
Hatta video playerlar animasyonlu site tasarımları da flash action scriptti.
Kendi çapımda asp, php action script öğrendim.
Sonra html5 flashı öldürdü action scripti öldürdü.
Asp bitti .net e geçti.
Elimde php kaldı ama o da object oriented e evrildi sonra modern tasarım desenleri kullanan frameworkler çıktı.
Spagetti kütüphanemi çöpe atıp önce codeigniter sonra laravel öğrenmek zorunda kaldım.

Sonra yazılım ve iletişim dünyası desktoptan mobil alana kaydı.
Php ile mobil uygulama geliştiremeyeceğim için node.js ve reacte bulaşmam gerekti.
Ama yoruldum.

Enerjim bitti. Hevesim bitti.
Sadece 16 senelik forum üyeliğimde ve ünversiteden sonra da 22 senelik iş hayatımda öğrendiklerimin yarısını unutmam gerekti.
20 sene önce üniversiteden mezun olduğumda bildiğim fotoğraf ve videografi eğitimimden daha fazlasını bugün 15 yaşındaki ergenler biliyor.

İnsanın yaşı ilerledikçe değişme, yeni şeyler öğrenme kabiliyeti biyolojik olarak azalıyor.
Nöronlarınızı değiştirirken, bildiklerinizi unutup tamamen yeni şeyler öğrenirken gençlikte harcadığınızdan daha fazla zaman efor ve motivasyon gerekiyor.

Bilişim dünyası hızlanarak ilerliyor ve yapay zeka hepnizi işsiz bırakmak için gümbür gümbür geliyor.
40 yaşınıza gelmeden kendinize bir ticari organizasyon kurun, bir ticari organizasyonda ya da şirkette yönetici konumuna erişmeye çalışın.
Artık yazılımcı değil, proje yöneticisş, proje mühendisi falan gibi alanlara yönelin.
Bir şirkette ne kadar az adam çalışırsa çalışsın hatta tamamen yapay zeka bile çalışsa yine imza atacak, bir yönetici sınıfına ihtiyaç olacak.

Çünkü 40'ından sonra bugün yaptığınız gibi yeni şeyler öğrenmek, değişmek, yeni yetenekler kazanmak çok daha zor olacak.
Ben yaparım, ben öğrenirim diyen kendine çok güvenen genç arkadaşlar olacaktır aranızda.
Ama senden daha hızlı öğrenen, senden daha hızlı değişen, senden daha hızlı gelişen gençlerle rekabet ettiğinizde isteseniz de istemeseniz de geri kalacaksınız.