İnceledim hocam çok teşekkür ederim, benim maksadım sunucu işlemlerini öğrenmek, yazılım işi yapıyorum ama sunucu sürekli ertelediğim birşeydi, bu hafta internete açılmış bir sunucu kurulumu yapmak istiyorum ve 2 gündür araştırıyorum, yaptıklarımı konu içerisinde adım adım paylaşacağım. Proxmox gibi sistemleri dün akşam öğrendim ama bunu sizden duydum, benim karşılaştığım wmvare idi bunlara sanallaştırma yazılımı/işletim sistemi yada programı nasıl adlandırılıyor bilmiyorum ama sanallaştırmak için kullanılıyorlar bugün bunu araştıracağım. Proxmox hakkında bilgi verirseniz sevinirim, ben direk pc'ye centos 7 flashtan format atar gibi kuruyorum, bu sanallaştırma sistemleri işletim sistemi gibi ilk onlarmı kurulması gerekiyor ? ondan sonra içinde sanal bir makina oluşturup vistural box gibi onun içine mi centos kurmalıyım? bu kısımda kafam karıştı
araştırmaya devam edeceğim, bu konuda sizde bildiklerinizi yazarsanız çok sevinirim, kaynak yada araştırmam gerekenleri iletirseniz sevinirim. saygılarımla...
@Slash hocam cevapları alıntı içine yazdım, değerli yorumunuz için teşekkür ederim, bilgilendirip yardımcı olursanız sevinirim. saygılarımla...
Centos 7.9 veya 7.8 i kur, Google da cpanel ssh kurulumu yaz 4 5 satır kod zaten onlari girdiğinde cpanel açılıyor, daha sonra modemden senin cihaza giden ip adresi ile 2087 portu ile whm ye girersin next next bitti ns tanımlana gerek yok cloudflare i arkaya alırsın cloudflare de evinin ip adresini girersin a recorduna birde www olanina gerisi sende artik nasıl yönetmek istersen.
Optimizasyon vb yapman gerekebilir.
Apache 4 kurulur daha sonra php surumlerini yüklersin kolay whm den yapılıyor sonrasi zaten
Dippp not.
İnternet servis sağlayıcılari örneğin Turknet internetiniz var ise modemden port açsanız dahi ev interneti dışında baska biri ip üzerinden ne siteye erisir ne whm ye, o yüzden turknet destek talebi oluşturup sabit ip talep etmelisiniz önce 15 20 dk içinde ip sabitleniyor sonra internet üzerinde ki herkes size ulaşabilir.