Jazeera adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Biz sizi anlıyoruz da siz olayı yanlış anlamışsınız.

Aynı şekilde 100bin tl krediyi çekip, 120bin tl geri ödemedeki arada oluşan 20bin tl fark, geçen sene 100bin tl'ye alınan bir ürünün bu sene 120bin tl olması sebebiyledir...

Bu fark, banka ile yaptığın anlaşma neticesindedir. Banka ben sana 100 TL veriyorum, senden 120 bin olarak geri alırım diyor, sen de kabul ediyorsun.

Bu sene 100 bine alınan ürün seneye 200 bin de edebilir, 50 bine de düşebilir banka buna bakmaz, banka belirlediği faiz oranında sana para satar, sen de o faiz oranıyla geri ödersin.
Hocam bu İslam'dan evvel de çokça tartışılan bir konu olmuş. (Prof. Dr. Emre Alkin anlatmıştı)

Banka hesabınız muhakkak vardır. Banka para satar dediniz. Fırın da ekmek satar. Fırın sahibi, çalışanından faturalarına kadar her giderini o ekmeğe yansıtır. Bankadaki bazı giderler ise avukat, regülasyon, uluslararası sertifikasyon, sigorta, kira, siber güvenlik, müdür, özel güvenlik vs ücretleridir, say say bitmez. Bankanın hiç gideri yok gibi düşünmemeliyiz. Ki en güvenilir yerdir. Depremde örneklerini gördük. (Allah hepsine rahmet eylesin, kalanlara sabır versin.) Yastık altından güvenlidir çünkü banka parayı saklar, sigortalar.

Dahası iş kurmak isteyenlere kredi sağlayarak normalde belki 15 yılda hedeflediğin miktarı, hızlı yoldan nakit para sağlayarak bunu mümkün kılar.
Bir başka iyi yanı şudur, can dostundan 4 bin lira istesen bile binbir türlü derdi olur. Ödeyemedin, yapılandırma yapmaz kulak çınlatır, baş ağrıtır. Yaptırım olmadığı için sen de gevşek davranabilirsin. Dost akraba zulmünden kurtarır. Sinir hastası olmazsın.

Soru: Peki tüm bunların çözümü nedir? Faiz haramdır deniyor ancak net çözümü yok. (Altının baz alınması gerek deniyor, bu yine kişi ile mümkün, ben kurum arıyorum.) Bunu merak ediyorum.