Merhaba arkadaşlar,

Bana aşağıdaki özelliklerde 8 adet sunucu gerekiyor. Veya bu 8 sunucunun özellikleri toplamı kadar daha büyük sunucular olabilir yani mesela 2x özelliklerde 8 sunucu yerine 4 sunucu gibi. Amacım bunları host etmek için en ucuz yöntemi bulmak. Sunucuları kendim toplayıp colocation yapsam bana maliyeti ne olur? Kiralasam ne olur? En uygun bu işi nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

• Intel Xeon E5-1650V3 (minimum bu, daha aşağısı iyi olmaz diye düşünüyorum)
  • 256GB RAM
  • 4x4TB Enterprise HDD (bunlar RAID10 yapılacak hız artsın, kapasite ve veri kaybı önlensin diye hardware raid olursa iyi olur)
  • 1Gbps bağlantı minimum aylık 6-7TB bandwidth harcayacak bir sunucu
  • 250 tane IP adresi
  • Böyle bir sunucu için kiralık olursa hedeflediğim aylık ücret <$150. Eğer colocation daha uyguna gelirse mesela $50 gibi o zaman colocation tercih edebilirim.

Dediğim gibi bu özelliklerde 8 sunucu gerekiyor ama mesela 2x işlemcili, 512GB RAMli, 4x8TB HDDli, 500 IPli gibi 4 sunucuda olabilir 8 yerine.

Bu özellikleri topladığımızda toplamda;
  • 2TB RAM
  • 128TB HDD (RAID10 olacağı için 64TB kullanılabilir alan oluyor)
  • 8Gbps bağlantı (muhtemelen daha azıda kurtarabilir mesela 4Gbps)
  • 50TB bandwidth
  • 2000 adet IPv4 adresi
gerekiyor.

Aynı zamanda gerektiğinde zamanla +256GB RAM, +250 IPv4 adresi, +500Mbps internet, +8TB HDD gibi ek yapabilmem gerekiyor zira bu konuda bahsettiğim donanımların zamanla 2-3 katına ihtiyacım olacak.

Bu işi en uygun nasıl çözebilirim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Amacım aylık sunucu masraflarını en uygun olabilecek seviyeye indirmek. Eğer sunucuları satın alıp colocation yapmak daha uygun bir çözüm ise satın alma maliyeti ve aylık barındırma maliyeti ne olur bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim zira pek bilgim yok sunucu donanımı satın alma ve barındırma konusunda.

Teşekkürler.

NOT: Sunucuları kendi işim için kullanacağım. Reseller v.s yapmıyorum.