Uzun uzun yazdım sonra sildim.
Amerika'da vasıflı insanların ülke nüfusuna oranı %1'i geçmez.
Amerika'nın %99'u bizim vasıfsız insanlarımızdan daha da vasıfsızlar.
Oysa Amerikanın %1'lik kesiminin ürettiği katma değer o kadar büyük ki, oradan garsona bile dünya ortalamasını üzerinde bir gelir düşüyor.
Yani bizim ülkemizde de yeterince yetişmiş insan gücü var.
Savunma sanayisinde görüyoruz ki liyakata uygun atama yapınca sistemli çalılma ile 10 senede büyük atılımlar yapılabiliyor.
Yani bizdeki sıkıntı eğitimden değil kültürden kaynaklanıyor.
Bu kültürü okullarda matematik fizik mühendislik öğreterek aşamazsın.
Çünkü iş bulmaya gelince daha iyi mühendis değil, torpili olan mühendis işi kapıyor.
Orta gelir tuzağına düşürülmüş durumdayız.
Gelişmiş ülkeler çevreyi çok kirleten, yoğun emek ve enerji gerektiren sanayileri bizim gibi gelişmekte olan ülkelere kakaladılar kendileri yüksek katma değerli sektörlere geçtiler.
Adamlar tekstil fabrikası için makineler yapıyorlar biz o makineleri satın alıp tişört yapıyoruz.
Onlar o makineyi 1000 euroya mal edip 15 bin euroya satıyorlar.
Biz çevremizi kirletirken, insanımızı köle gibi çalıştırıp zararlı kimyasallara maruz bırakıp sularımızı nehirlerimizi kirletirken 5 liraya mal ettiğimiz tişörtü 10 liraya satıyoruz.
Yani bu işin düzelmesi artık çok zor.
Böyle din diyanet üzerinden siyaset yapmaktan başka fikir üretemeyen siyasetçiler varken, daha devletin rejimi konusunda ve anayasa konusunda bir uzlaşma yokken, milli eğitimin temel ilkeleri üzerinde ittifak yokken bizim ekonomik olarak yüksek katma değer üretecek bir seviyeye gelmemiz hayal.
keşke silmeseydin hocam mantıklı şeyler yazıyosun hep belki okuyan arkadaşlar kendine birşey katmış olurdu bilgi edinirdi
herşeyin başı eğitim , maalesef böyle eğitimsiz halka böyle siyasetçiler...