çıktığından beri hem imac hem macbook hem de desktop pc'de windows 11 kullnaıyorum. makinalar da öyle yeni makina değil. üzerinde VS ile program yazıyorum, python ile script yapıyorum, borsa programları çalıştırıyorum. desktop'ta 3 monitör ve nvidia kart takılı. desktop makinası borsa işlemi yaptığı için 7 gün 24 saat açık. animasyonlu desktop'lar, vmware içinde linux çalışıyor. hatta bir vmvare içerisinde de ubuntu üzerinde home asistant çalışıyor ve kameralardan kapılara, led ışıklardan evdeki enerji tüketimine kadar pekçok şeyi her gün her saat yapıyor.
evet, eski makinalarda ciddi yavaş ama ne çöktü, ne kitlendi, ne de hınk dedi. stabil olmasa mutlaka farkederdim. makina durmadan internette işlem yapıyor, gpu kullanarak borsa analizi yapıyor. usb portlarına arduino, praspberry falan bağlıyorum. hatta çok da hoyrat kullanıyorum makinayı....
fikrim odur ki windows 10 zaten yakında ortadan kalkar. herkesi 11'e geçirirler. hatta tam da bugün tiny11 diye bir küçük windows11 imajı buldum. 2 gb ram'de çalışıyormuş. denemedim, bana lazım değil.
ama şurası kesin ki en az 10 nesil bir i5 işlemci ve 8 ram yoksa, şu yeni nvm disklerin hızlı olanlarından --hızlı olanlarından diyorum---- yoksa makina cidden çok kasıyor.
ikisini de dene diyeceğim ama eninde sonunda geleceğin yer windows 11 olacak...
windows 11 enterprise daha bir konfigüre edilebilir. gereksiz şeyleri silmene izin veriyor ve her makinaya kuruluyor. Bir de şöyle bir tecrübem var... home edition ile program yazılmıyor. illaki bir sorun çıkıyor. bildiğim kadarıyla network kısıtlamaları, paylaşım kısıtlamaları falan var. emin değilim. ama home ile pro çok farklı, en azından benim için.
kolay gelsin...