Konuda yazan birçok arkadaş Linux kullanmadan yazmış. He tabi bu demek değildir ki Windows'ta kullanılan her uygulama var. Bazıları hiç yok bazıları muadil olarak var bazıları da direkt kendisi mevcut.
Bu konuda tavsiye verebilmek için bilgisayarı ne amaçla kullandığınız önemli. Misal Photoshop aktif kullanıyorsanız ve Outlook ile aşırı işiniz oluyor benim gibi tarayıcıdan kullanmayı sevmiyorsanız sıkıntılar oluşabiliyor. Photoshop alternatifi Gimp var ama bana çok karışık geliyor. Alışkanlıklardan kaynaklı olabilir öğrenirim ya da biliyorum diyorsanız bu bir sorun olmaktan çıkar. Outlook ise maalesef çözemediğim bir sorun. Thunderbird var onun yerine lakin maalesef Outlook kadar kullanışlı değil.
Oyun çok oynamam bir tek oynadığım Euro Truck Simulator 2 ve American Truck Simulator var ben bunlarda hiç sorun yaşamadım ama başka oyunlarda durum nedir bilemem.
Ekran kartı konusunda ise bazı ekran kartları Windows ayarında çalışırken bazıları bir tık daha düşük çalışıyor ama en nihayetinde çalışıyor. Bunu Google araştırmaları ile öğrenebilirsiniz.
Linux Mint demişsiniz Mint iyidir hoştur ancak son kullanıcıya hitap etmek adına sistemde aklınıza gelebilecek her şey yüklü gelir ve bu da sistemi ağırlaştırır he diyorsanız ki sistemim zaten güçlü o zaman orada da bir sorun kalmaz.
Ben hem uygulamaların güncel olması sebebiyle hem de Arch tabanını sevdiğimden dolayı EndeavourOS kullanıyorum sistemi kendi istediğim şekilde kendi sevdiğim uygulamalar ile şekillendiriyorum ve bu durum çok hoşuma gidiyor.
Son olarak ise eğer sizi Windows'ta tutan yazılım veya zorunluluklar yoksa ve Linux kullanacağım diyorsanız dualboot kullanmanızı tavsiye etmem çünkü insanoğlu alışkanlıklarına sadıktır bir süre sonra kendinizi her sistem açılışında Windows açarken bulabilirsiniz. Bu nedenle direkt tek sistem olarak Linux tavsiye ederim.