Merhaba,
Şimdi şöyle düşünün market fişlerinin kdv değeri %1 yani senin için nerde hiç önemi olmayacak tutarlardan bahsediyoruz ama yine de izah etmeye çalışayım, 100 liralık bir market alışverişi yaptın 1 ₺ vergisini işlemek istiyorsun gelir vergisinden berki düşer felan detayına girersin berki haklı olarak..
Fişin açıklamasına bakıyoruz süt, peçete, çay çorba v.s. v.s v.s en altta çorap (aklıma başka birşey gelmediği için bunu yazıyorum) yani senin işin ile ilgili hiçbir bağlantısı olmayan bir ürün almışsın ve fişinde bu yazıyor.. şimdi senin muhasebecin bunu dikkat etmeksizin işlediğinde ve olası bir konuya denk geldiğinde vergi müfettişi sana şunu sormaz mı ?
" Kardeşim, market alışverişi tamam en doğal hakkın da çorap ? bunu nasıl işleyebiliyorsun "
Hiç unutmuyorum bir fabrika da IT olarak çalışıyordum 6-7 yıl önce şirket sahibinin kızı finans bölümüne bakıyordu şirketin kredi kartı ile market alışverişi yapmış üstüne bazı özel alışverişler yapmış muhasebeci kafasını duvarlara vuruyordu ben bunu nasıl düzelticem diye

adamın derdi değil kızın almış ben işlemek zorundayım kaçarım yok kasanın kredi kartı ile alışveriş yapılmış mecbur işlicek ama öte yanda vergi dairesi incelemeye geldiğinde bunu farkederse ne olacak ?
Mantıklı düşünürsek işiniz ile alakalı olmayan bir ürün alıyorsunuz bunu işledin v.s geçiyorum ozaman hepimiz gidelim 10 bin liralık, 50 bin liralık fişler bulalım maliye sana demez mi kardeşim nerden buldun bunu ? senin adın geçmiyor senin firmanın bilgileri yok
Senin birşeyi gider gösterebilmen için adının soyadının, tc bilgilerinin (şahıs şirketleri için söylüyorum) o fişin üstünde yer alması şart !
https://prnt.sc/Ws7lIlEz5pFR
Bu durumda markette aldığımız ürünlere fatura kestirsek de işimize yaramıyor hocam. Benim aylık giderim sadece proxy ve sunucular toplamda sektörle ilgili 1k. ben bunun dışında hiçbir şeyi kullanamıyorum o zaman. 20 k kesilmiş faturam var. 1k giderim. Her ay bunun vergisinin altında ezileceğim. Home office aldığım hiçbir ürünü vs saydıramıyorum bu mantıkla.
Fatura kesildiğinde oluyor derseniz de fatura kesildiğinde o çorabın hesabı yine sorulmuyor mu senin şirketinin çorağla ne işi var diye? Kendi kredi kartımızla aldığımız ürünler o zaman direkt defter beyana neden yansıyor?
Bir sorum da bu şekilde açıklamak yerine sürü psikolojisi vs diyerek neden koyun yerine koyuyorsunuz?