Hocam öncelikle teşekkür ederim cevabınız için, gerçekten makale yazarlığı konusunda forumda gördüğüm en ileri nitelikle birisi olduğunuzu düşünüyorum.
Birkaç cevap vermek gerekirse; telif için "kendinizden bir şeyler katmanız yeterli" demişsiniz. Mesela İnstagram da hesap kasımı için internette "aktiflik saati, paylaşım istikrarı vs." önemlidir deniyor. Burada verilen ana bilgi de sadece birkaç cümleyi değiştirerek "kendinizden bir şeyler" kattığınızı düşünmüyorum hocam çok ucu açık bir ifade olmuş.
Öte yandan aktar/kekik örneğini vermişsiniz. Evet doğa da bedava olduğu için tabii ki aktardan kekik çalamam ama aktardan aldığım kekiği aktardan aldıktan sonra istediğim kişiye istediğim fiyattan satabilirim ve aktar bana "sen neden satıyorsun o kişi kekiği benden almak zorunda" diyemez.
.... diye düşünüyorum.
Bahsettiğiniz hiç bir e-book u okumadım. E-book ları temel alarak bir açıklama da yapmadım.
Genel soyut bir yöntem göstermeye çalıştım. Kalanı sizin kendi kararınız. Düşünerek bulabilirsiniz
Kekiği kaynatıp içip sonra kalan posasını kekik diye satamazsınız. Olduğu gibi satmanız lazım.
(örn. paketini açmadan) E-book ta bu şekilde bir şey mümkün değil.
E book bir dijital materyal olduğu için kendine özgü kuralları vardır.
Dijital ürünler kullanmakla tükenmez. Bu nedenle hak sahiplerinin haklarını korumak için belirli kurallar konulmuştur.
Bu kurallar kapsamında dijital bir ürünü satın aldıktan sonra satamazsınız. Satış hakkı satın almanız gerekir