Fahrettin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar.

1-) Şu anda var olan neredeyse tüm bilgi internette bulunuyor. Çok gizli CIA raporunun
içeriğini bile tamamen internetten elde edebilirsiniz.

Telif hakkı denilen kavram; sadece hiç bir yerde var olmayan, benzersiz bir şey üretmek ile kazanılmaz.
O şeyi üretirken kendinizden bir şeyler katmanız yeterli.

Madam Bovary ve Anna Karenina kitapları temelde aynı şeyi anlatır. Ama ikisi de yazıldığı tarihlerde
telif hakkına sahipti. İzinsiz çoğaltılması ve satılması yasaktı.

Çeviri bir eser telif hakkı barındır. Asıl eser artık barındırmasa bile.
Ben zaten google çeviriden bunu elde edebilirim. Benim buna para vermeme gerek yok diyemezsiniz

Ayrıca herhangi bir iş için verilen emeği emek sahibinden izinsiz olarak kullanamazsınız.
Sadece emek gayri ahlaki ya da kanun dışı bir şey için verilmiş ise talep ve dava edilemez.

Bir şeyin internette ücretsiz olarak bulunabiliyor olması satışı yapılan ürünlerin de izinsiz kullanılabileceği anlamına gelmez.
Doğada kekik bulunur. Ücretsiz şekilde elde edebilirsiniz. Doğada ücretsiz var diye aktarda satılan ürünü çalma hakkınız olmaz.
Olay aslında çok basit. Biraz mantık yürütmek yeterli olacaktır.

2-) Sorunuz çelişki içeriyor. Ama bir ürün için emek harcanmış ise ve aitlik ispatlanabiliyor ise
o zaman ürün sahibi o ürün üstünde tam yetki sahibidir.(Kanun ya da genel ahlaka aykırı olmadığı durumlarda)
İsteyen istediği şeyi satabilir. Neden satıyorsun deme hakkına sahip değilsiniz. Almak da zorunda değilsiniz.

Fakat gerçek dışı beyanlarla müşterilere yalan beyanda bulunmak ve dolambaçlı anlatımlarla okuyanın
olduğundan farklı anlaması ve ürünü satın almaya ikna edilmesi(müşterinin umduğu faydayı sağlamayacak
olmasına rağmen öyleymiş gibi bir illüzyon yaratılarak) durumu etik değil.(Bence)

Sonuç olarak. Ortada bir emek varsa bu emeği ve emeğin sonucun da ortaya çıkan ürünü emek sahibinin izni olmadan kullanamazsınız.
Kullanırsanız sonuçlarına katlanırsınız. Gerçek dışı beyanlarla art niyetli sözcüklerle insanları manipüle edip
bu yolla para kazanmak etik dışıdır.

İyi forumlar

Hocam öncelikle teşekkür ederim cevabınız için, gerçekten makale yazarlığı konusunda forumda gördüğüm en ileri nitelikle birisi olduğunuzu düşünüyorum.

Birkaç cevap vermek gerekirse; telif için "kendinizden bir şeyler katmanız yeterli" demişsiniz. Mesela İnstagram da hesap kasımı için internette "aktiflik saati, paylaşım istikrarı vs." önemlidir deniyor. Burada verilen ana bilgi de sadece birkaç cümleyi değiştirerek "kendinizden bir şeyler" kattığınızı düşünmüyorum hocam çok ucu açık bir ifade olmuş.

Öte yandan aktar/kekik örneğini vermişsiniz. Evet doğa da bedava olduğu için tabii ki aktardan kekik çalamam ama aktardan aldığım kekiği aktardan aldıktan sonra istediğim kişiye istediğim fiyattan satabilirim ve aktar bana "sen neden satıyorsun o kişi kekiği benden almak zorunda" diyemez.

.... diye düşünüyorum.