Teşekkürler.
Örneğin; kötü niyetli şahıs Instagram hesabının şifresini bulup ele geçirdi ve orada hukuka aykırı paylaşımlar yaptı. Sonra buradan çıkış yaptı. Ama hesaptaki fotoğraflar vs ona ait değil. Bu durumda o kişiye ait bir delil bulunmaz ise, Instagram hesabının sahibi mi suçlu sayılıyor?
Hesabın çalındığı, hesaba girildiği ve hesap sahibi dışında biri tarafından paylaşım yapıldığı gibi hususlar delillendirilemez ise iş biraz zor.
Her ne kadar Siber Suçlar Şube Müdürlüğü bu konuda araştırmalar yapıyor ise de, bazı konularda Instagram'dan sonuç alınamayabiliyor.
Ancak eğer soruşturmayı yürüten savcı talimat verir ise hesabın kime ait olduğu, genellikle hangi IP'lerden girildiği, paylaşımın hangi IP üzerinden giriş yapıldıktan sonra yapıldığı, vs. gibi detaylı hususlar incelenebilir.
Genellikle bu kadar detay bilgisi elde edilebiliyor mu inanın bilgim yok ancak ilk cümlede de söylediğim gibi çalınarak paylaşımın başkası tarafından yapıldığına dair delil bulunamaz ise hesap sahibi bu konuda mağdur olabilir.
Sizi tenzih ediyorum ancak birçok kişi bu tarz paylaşımlar yapıyor, şikayet edilip tespit edildiğinde
'hesabım çalındı, ben o hesabı yıllardır kullanmıyorum, ben yapmadım, çalan kişi yapmış' gibi suçtan kurtulmaya yönelik ifadeler veriyor.