Maalesef hukukta ve tıpta kesin dil konuşmak son derece gerçek dışıdır... Her dava kendine özgü bir şekilde gelişir ve sonuçlanır.
Genel olarak bütün yorumlar hukuki dilden ziyade hissiyat içeren yorumlardan oluşuyor, ki bir arkadaş hariç. Her ne kadar pek standartı yakalayamasakta ülkemiz HALEN soyal, demokratik bir hukuk devleti. Dolayısı ile Kanun, Yönetmelik ve bilimum normlar hiyerarşisine göre işler yürür, yürümelidir. Duygularımızdan sıyrılıp kanunun rüzgarı ile hareket etmeliyiz.
Geleyim şahsi görüşüme, son çıkan yasa zaten kiracıyı (Kiraya verenin karşısında kiralayanı, en temel haklardan olan BARINMA hakkı kapsamında enflasyon etkisinden korumak için) çıkarılmıştı. %25 tavan artış olabilitesi... Tabi ki karşılıklı ve mantıklı müzakere ile orta yol bulunması en iyisi fakat bu yasal olmayan artış halinde siz max %25 artan mikatarı kanıtlı şekilde (Banka kanalı) göndererek kendi teklif artışını yasal olmadığı için reddebilirsiniz. Çok diretirse konuşmayı karşılıklı tutanağa bağlayalım ve imza edelim diyin. Gitsin tahliye davası açsın.
Dava açılırsa siz de bir hukukçuya yüzyüze danışıp destek alırsınız. Bu iş forum köşelerinden hissi bakış açılarından, yarım yamalak kanun bilgilerinden süzmelerle oluşan yorumlarla çözülecek iş değildir, profesyonel destek gerekebilir ciddi ciddi. Olmadı biraz birikim yaparak uzun vakitte kendinize oturacak başka yer ararsınız.. 1 sıfırdan büyüktür, gücünüzü her daim kanunlardan alın, birşey yapın, hakkınızı yedirmeyin.
Görüşlerinize katılıyorum. Benim bunları yazmamdaki amaç şuan açık olan 8 dosyamdan ötürüdür. Bu tür olaylarla sürekli uğraşıyoruz, tabiki adalet tabiki hukuk. Fakat sıkıntımız şu kimse hakkını bilmiyor, kira sözleşmesi mi okumadan imzalanıyor, o sözleşmenin içerisinde neler yazıyor kimse okumuyor, otomatikman haksız duruma düşüyor.
Çok basit bir örnek verdim yazdığım yazıda ; Kira sözleşmesinde Kira Tarihi yazar ve Kira süresi yazar, Şimdi bir örnek vereyim ;
Örnek 1 :
Kira Tarihi : 25.02.2023
Kira Süresi : 1 (BİR) YIL
Burası bu şekilde yazıldığında kiraya veren kiracıyı çıkartmak için en az 3 ay (90 GÜN) önceden ihtar çekmek zorundadır, aksi halde sözleşme kendisini 1 YIL daha yenilemiş sayılır ( Bu süre 10 Yıla kadar gider)
2. Örnek
Kira Tarihi : 25.02.2023
Kira Süresi : 25.02.2024
Böyle yazılan sözleşmede sözleşme kendisini yenilemez ve o tarihte boşaltacağınızı taahhüt etmiş olursunuz
Bunlar sadece tarih detayları, sözleşmenin içerisine girdiğinizde, örnek veriyorum sitede oturuyorsunuz ve kapıcınız yok, sizin kapının önüne çöp koymanız dahi tahliye sebebidir (sözleşmede belirtildiyse)
Başımıza çok gelme yöntemi ise ekstradan mülk yönetimi yapıyor olmamız. Bugün başımıza geleni anlatayım size, 6000 TL lik 6 aylık alacağımız olan kişiye icraa takibi yaptık geçen hafta, tüm evraklarla, evrak eline ulaşmış ve hemen avukatına vekalet vermiş kişi, onun üzerinden icraaya itiraz yapmışlar, biz insaflı davrandığımız için avukat üzerinden tebliğ etmedik, çünkü avukat üzerinden tebliğ edilince avukatlık ücreti olan 9200 TL'de kiracıya eklenmiş oluyor. 6000 TL alacak için 9200 TL'de ek avukatlık ödemesin dedik hata yaptık. Şimdi pazartesi günü bizim avukatımız gönderecek DAVAYA, şimdi evraklar imzalar vs. herşey ortada haksız mı bulunacağız. Kişi imzaladığı kağıdın dışında işlem yapıyorsa zaten suçtur bu, Buna benzer çok dava gördük ve kazandık (üzülsem mi sevinsem mi bilmiyorum)
Şimdi %25'e gelelim. Bunlar sadece 1 Yıl için KONUTLARA uygulanan tarifeydi. İş yerlerini kapsamıyordu, bir apartman düşünün yasadan 1 gün önce adama %85 zam yapmışsınız (TEFE-TÜFE)ye göre, sonra yasa çıkmış diğerlerine %25 yapmışsınız EEEEEE nerde adalet o zaman.
ÖNCE İNSANLIK DİYORUM HOCAM