Selam arkadaşlar bir süre 20$ fiyattayken gümüş almıştım. Alış-satış arasındaki en uygun fark fibabankada olduğu için oradan satın aldım. Ben aldığımda alış-satış farkı %0.2 iken (bunu şu şekilde hesapladım 100 bin liralık gümüş alsam aldığım anda geri satsam 200 ₺ zarar ediyordum) fibabankadaki gümüşü satıp fiziki olarak alayım dedim. Hesabıma girdim bugün mesai saatleri içerisinde saat 14:00 gibi alış ve satış arasındaki fark %3,6 olmuş! Bankayı aradım makas aralığı değişkenlik gösteriyor dedi. Gümüşü fiziki olarak istiyorum dedim. Mümkün değil dedi, işçilik maliyetini veririm dedim. Hayır mümkün değil dedi. Peki makas aralığı en fazla ne kadar oluyor dedim bir sınır bulunmuyor dedi.
Aklıma şöyle bir senaryo geldi: 1 kg altın aldığınızı varsayalım ve ülkede büyük bir kriz oldu tamda ihtiyaç duyduğunuz anda örneğin altının gramı 5.000 ₺ oldu banka dedi ki alış 3.000 ₺ - satış 5.000 ₺ bu durumda hiç bir şey yapamayız. Diğer bankalara eft yaptığınızda da aynı şekilde onlarda da öyle olursa mesela ne olacak? Gümüşü o zaman diğer bankalara transfer eder satarım dedim diğer bankalarda fark daha da fazlaydı kuveytte %5 civarındaydı fark. Belki yarın bir gün alış-satış farkı %30'a çıkar yani altınınızın %30'unu bankalara vermek zorunda kalabiliriz.
%
Hocam bunu kuyumcuda yapar fark eden bişi yok