syst3mown3r adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar 2 sene önce telefon al sat işiyle ilgileniyordum bugün karakoldan aradılar ifade verereksiniz diye şüpheli diye ifadem alındı almış olduğum veya satmış olduğum telefondan insanları aramışlar banka hesaplarına girmeye çalışmışlar benim hatim takılmış ve ardından dolandırıcılık yapılmış yine benim hatim çıkartılıp takılmış ifade verdim ben telefon al sat işi ile uğraşıyordum dedim bir alakam yok bahsettiğiniz şahısları tanımıyorum dedim ne olur bunda durum sizce şüpheli olarak ifadem alındı bir alakam yok ben birşey yapmadım..
--> Sim kartın tak-çıkar yapılmış, belli bir süre sonra büyük ihtimalle açık hat ile bankalara saldırılmış, akabinde senin hattın tekrar tak-çıkar yapılmış.
Telefon al-sat yazışma kaydı yok, kime sattığını bilmiyorsun, teknik olarak hakimin gözünde bu suçun işlenmesinde yardım-yatakçılık yapmış oluyorsun. 3 ve daha fazla kişi varsa çete maddesi de eklenir. En iyi ihtimalle çete üyeliğinden yargılanırsın. Yargı somut delillere bakar. Genel düşüncem bu şekilde.

İyi niyetli düşünürsek, telefonu birisinden aldın, sim kartını taktın kontrol ettin, sonra sattın, sattığın kişi işini bitirdi, yapacağını yaptı, elinden çıkarması gerekiyordu sonra tekrar sana sattı, sende alıp tekrar sim kartını taktın kontrol ettin ve başkasına sattın.
Böyle bir durumda aynı kişi ile 2 defa muhattap olduğun için hatırlıyor olman gerekir. İyi düşün!

Farklı bir bakış açısında da, Emniyet soruşturmasında telefona takılan sim kart detayları ve HTS raporları talep edilmiş ve sağlanmış. Verilen ifadeler ve polis fezlekesi ile birlikte dosya soruşturma savcısına gidecek. Emniyet takılan sim kart tarih detaylarında karışıklık yapıp aslında işlenen suç senin sim kartının takılmasından sonraki süreçte olmasına rağmen aynı zamanı kapsadığı şekilde algılamış ve sana bu şekilde sormuş , yani yanlışlık yapmış olabilir. Yada sana zarf atmışta olabilir. Eğer zarf atmışsa endişelenecek bir şey yok. Fezlekeyi senin lehine yazarlar, en fazla dosyada tanık sıfatıyla ifade verirsin. Ama o konuda ciddi iseler dosyada büyük ihtimalle sanık olarak yargılanacaksın.

Yapman gereken, eğer kendinden eminsen, sim kartının iki suç arasında kullanılmadığı konusunda kendine güveniyorsan kesinlikle yanlış kontrol vardır ve bunu da her şekilde kanıtlarsın. Eğer savcı ifade için çağırırsa bunu açık bir şekilde üzerine basa basa belirtmen lazım, gelen rapora tekrar bakmasını istemelisin. Savcı bunu farkettiği anda zaten otomatikmen tanıksın. (Karakol ifade tutanağının bir kopyası sana teslim edilmiş olması lazım, orada sorulan sorularda "şu şu tarih ve saatlerde sim kartınız şu kadar kez takılarak telefon kullanılmış, bunun hakkında ne diyorsunuz?" şeklinde bir soru olması lazım, oradaki tarihleri iyice kontrol et, belki heyecandan yanlış anlamışta olabilirsin.

2 kere al-sat yaptım ama yine de hatırlamıyorum diyorsan, manuel yazışmalar silinmiş dahi olsa belki letgo da yazışma logları saklanıyor olabilir, bu yazışma kayırlarının letgo dan istenmesini talep edebilirsin. (Resmi log tutma süresi 6 aydı en son, 2 sene diyorsun resmi sınırın üzeri ama denenebilir) Talebini savcı kabul etmezse duruşma başlayınca hakimden isteyeceksin.

50-100k para cezası alacağını yazan arkadaşlar olmuş, bu ceza dava dosyası, buna benzer ceza dava dosyalarında maddi zarar ve mahkeme+avukat masrafları sanıklara paylaştırılır. Bankaya saldırı yapılmış diyorsun, henüz bankaya karşı işlenen suçun tamamlanıp tamamlanmadığı dahi net değil, belki teşebbüste kalan bir suç girişimi de olabilir. Yani ucu açık.

Savcının seni çağırmasını beklemekten başka çaren yok. avukat tutup dosyayı kontrol ettirebilirsin ama büyük ihtimalle gizlilik kararı vardır, her halukarda dosyanın mahkemeye verilmesini bekleyeceksin. Belirli aralıklarla e-devlet'ini kontrol et. Dosya açılınca oraya da yansıyacaktır.