maalesef ülkemizde böyle olaylar büyük koordinasyonsuzluklar ile geçiştiriliyor.
devlet, yardım yapmak isteyen ve yardıma ihtiyacı olan insanları hızlı ve doğru şekilde eşleştiremiyor.
diğer kişi ve kurumlar, asılsız bilgiler yayıyor, dağıtık bir yapı oluşuyor ve yine eşleştirmeler verimli şekilde sağlanamıyor.
halk, özellikle sosyal medya üzerinde çok bilinçsiz hareket ediyor, önüne gelen bilginin doğruluğunu araştırmadan, bir kaç tıkla, yayılmasına katkıda bulunuyor.
kısacası düzgün olmayan pek çok şey depremzedelerin mağduriyetini her geçen saat artırabiliyor. bir depremzede olarak yazıyorum tümünü, altı boş değildir.
çözüm önerisi olarak internet tabanlı bir sistemin hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. ortak bir sistem ancak topluluk katkısı ile olgunlaşan bir sistem olmalıdır.
örneğin stack overflow web sitesi kodlama üzerine geniş bir alana hitap ettiği gibi topluluk katkısı ile çalışan bir sistem olduğundan kullanıcılar tarafından en çok güvenilen ve kullanılan sitelerden biri.
buna göre hazırlanacak web sitesi il bazında, yardım bazında farklı işlevsel kategorilere ayrılmalı ve topluluk katkısı ile çalışmalıdır.
örneğin 100 odalı bir barınak imkanı varsa bunu kullanıcılar anbean web sitesinden kontrol edebilmeli, yorum yazabilmeleri, oylayabilmeleri, alternatifler sunabilmelidir.
böyle bir yapıya izin veren bir sistem büyük oranda kolaylık sağlayacaktır tahminimce.