Science bilim dergisine göre 2011 tohoku depremi kıyıdan yaklaşık 70KM uzakta, 9.1 büyüklüğünde ve yerin 17KM derinliğinde gerçekleşiyor.
Ve 40 Metreyi aşkın tsunami dalgaları anakarayı vuruyor ve 18.000'den fazla insan hayatını kaybediyor.
O depremde esas yıkıcı olan kuvvet, sallantı değil, tsunamidir. (Kahramanmaraş depremiyle kıyası pek makul değildir.)
Ancak 2016 yılında, kumanto olarak adlandırılan, karasal bir bölgede, yerin 10KM derinliğinde, 7.0'lık bir deprem daha gerçekleşiyor ve Japon halkı o depremi 41 can kaybıyla atlatıyor.
İşte son bahsettiğim depremi Kahramanmaraş ile kıyaslamak mümkün, büyüklük olarak birbirinden çok uzak olmayan ancak ölüm sayısının 5.000'de bir oranda can kaybının olması bize binaların değil, denetimsizliğin, aç gözlülüğün, liyakatsizliğin öldürdüğünü gösteriyor.