sonuna kadar merakla okudum hocam tek solukta, teşekkürler katkılarınız için.
JSWT çok büyük işler başaracak ancak dediğiniz kadar ileriye henüz gidebileceğini sanmıyorum, belki daha ileri teknolojili teleskoplar yapabilir bunu bence.
Sicim üretimi ile yoktan varetme konusunda bazı fikirler okumuştum, çok ilgi çekici geliyor açıkcası, ''deus ex-machina'' tam olarak bununla mı ilgili ? bu tür olasılıklar beni heyecanlandırıyor.
son olarak "ruh transferi" nden kastınız nedir? yaratıma inanmıyorsanız yaratıcıya da inanmıyorsunuz diye düşünüyorum, o halde buradaki ruhtan kastınızı anlayamadım, bilinç, benlik gibi birşeyi mi ima etiniz?
deus ex-machina filmleri demeliydim. kelime anlamı şu şekilde algılanabilir. Makine ile tanrı rolü yapmak. RTeknoloji kullanarak bir şeyler yaratmak. deus ex-machina şeklinde araştırmalar yaparsanız birden fazla film çıkacaktır. yoklukta zamanınızı verebilir, fikirler edinebilirsiniz. Pek kimsenin dikkatini çekmez bu filmler ancak teknoloji imkanlarına yönelik sağlam bilgiler verirler. Keza insanların yarısından çoğu bilimkurgu filmi deyince Interstellar filminden başkasını bilmez izlemez savunmaz o yüzden sizin bilim kurgu ve uzay filmi arayışınıza göre bir tavsiye veremedim.
ruh transferinden kastım şudur, ruh denilen şeyin insan beynindeki algı, duyu ve his mekanizmasının farklı bir yere aktarılmasıdır. Yani kısaca açıklayayım, tüm bilgi belleğiniz farklı bir bedene aktarılsa, sizi klonlamış olurlar. fakat yeni klon sizden bağımsız, sadece sizin hatıralarınıza sahip farklı bir birey olur. Bir de şu şekilde bakın, siz ölüyorsunuz farklı bir bedende, yeniden başlıyorsunuz. Yapay reenkarnasyon desek daha özetlenmiş olur. Yeni bedendeki kişi de sizsiniz. İnanç olarak elbette bir yaratıcı olduğuna inanıyorum. Ancak günümüz dinlerinin anlattığı şekildeki cennet cehennem melekler köprüler kıyametler silsilesine inanmıyorum. Farklı bir boyut, farklı bir algı düzeyinde bir varlık tarafından evren yaratılmış olabilir, ancak onu kim yarattı? Onu yaratanı kim yarattı? Zamanı ve Mekanı algılayabiliyoruz şu an. Zamanı kim yarattı? Zamanı yaratanı kim yarattı? Yapay reenkarnasyon işlemi teknolojik olarak mümkün hale geldiğinde, bizler de birer tanrı olmayacak mıyız?
Ayrıca din konusuna şöyle bir bakış açısı da getireyim, , (tartışmaya kapalı olarak

)
diyelim ki insan teknolojisi 1000yıl sonra tüm bu yoktan var etme işlerine imkan sunar, Kardashev Ölçeği denilen şeydeki Type 3 ve üstü düzeye ulaşır, galaksileri yönetir hale gelirsek.. Bu durumda yeni yeni evrimleşmiş sapiens benzeri bir gezegen bulduğumuzu varsayalım.
Ahmet abimiz uzay gemisine atlıyor iki tane kankasıyla o gezegene gidiyor. Oradaki yeni konuşma evresine geçmiş ağzını kullanmayı yeni çözmüş sapienlerin karşısında uzay gemisinden iniyor. Herkes şaşkın ne oluyor ne bitiyor diye bakıyor. Bi parmak şıklatıyor ağaçlar meyve vermeye başlıyor. Bi parmak şıklatıyor deniz ikiye bölünüyor. bi parmak şıklatıyor kuşlar yerden taşlar toplayıp fillerin üstüne atıyor. Ahmet abimiz diyorki, aranızdan bir kişiyi seçtim. Bu kişinin ismi artık Adem. Buna ben kuralları söyledim, o size aktaracak. Bundan sonra da arada bi uğrayacağım ve yeni kişilere kurallar vereceğim. Bu sayede siz de gelişeceksiniz gibisinden bir şeyler yapsa, bu durumda bizim astronot Ahmet abimiz Melek olmaz mı? O gezegendeki Adem kardeşimiz peygamber olmaz mı? O gemiyi o gezegene gönderen Federasyona o gezegen halkı daha görmeden tapmaya başlamaz mı? Ya insan ırkına da zamanında bizden çok çok gelişmiş evrimleşmiş bir uzaylı ırkı selam vermişse?
Konumuza dönelim. JSWT bigbang'ı çatırdatmaya başladı. Sicim kuramı, görelilik teorisi gibi Einstein fiziğinin daha iki ay kadar önce geçersizliği kanıtlandı diye bir açıklama yapıldı. Evren yaşına oranla(90milyar yıl), JSWT sözkonusu bigbang sonrasındaki 250milyon yıllık galaksilerden dalgalar yakaladı. Belki bu model olmaz lakin, sonraki teleskop modellerinde kesin olarak bir bulgu yakalayacaklardır. O zamana kadar teoriler üretmeye devam edebiliriz
https://eksisozluk.com/james-webb-te...c-sey--7594104