Evet burayı insanın aklı almıyor ama inatla böyle istiyorlar.
Özelge konusunda ben hata yapmıştım, her ay adsense raporlarımı alıyodum ülke bazında buna göre fatura kesiyordum.
Sonra bir inceleme başladı, bu raporlar bizi bağlamaz, resmi belge değil, tamamına KDV keseceksin deyip, 3 yıla tekrar fatura kestirdiler bana.
2-3 yıl bunlarla uğraşınca bezdirdiler bende bıraktım adsense çalışmayı.
Ben de ilk başlarda aklım almıyor diyordum ama biraz geri yaslanınca aslında mantıklı olduğu görülüyor.
Örneklendireyim;
Sandalye satmak için reklam veriyorum. Bunun karşılığı olarak reklam ücretine %18 KDV de ekliyorum. Bunu ne için yapıyorum? Yani sandalye satmak için verdiğim reklamın KDV'sini ödüyorum.
Web sitem var reklam yayınlıyorum. Yurtiçi kazancımın KDV'sini ödüyorum.
Özünde aynı gibi görünse de esasında iki farklı işlem.
Peki arbitraj da ne yapıyorum?
Reklam veriyorum KDV'sini ödüyorum.
Reklam geliri elde ediyorum ödediğim KDV'yi düşürüyorum.
Esasında sen 3 yıla tekrar fatura keserek hata yapmışsın.
Mükellefin beyanı esastır. Sonuçta bunun yurtiçi-yurtdışı olarak açıklayacak resmi bir belge yok. Madem rapor kabul etmiyorlar, tüm gelir yurtdışı diyerek % 0 KDV'li olarak kesebilirdin ve inceleme müfettişi aksini ispatlamak zorunda kalırdı. Elinde hiç bir veri olmadan bunu yapması imkansız ki o veri de yok. En fazla aç paneli der sen de ülkeleri gösterirdin ve o raporlar resmi belge değil derdin. Açıkçası ben tam olarak öyle yapardım.
Biz 2018 incelemesine takıldık. Varlık barışı vs müfettişlerle baya uğraştık. Kanun açık ve net olmasına rağmen son noktada olumlu yazarım ama üst kuruldan döner muhabbetleri başlamıştı. Süreci uzattığımız için matrah artırımına denk gelmiş ve tüm ödemelerin üzerine bir de matrah artırımı yaparak temizlemiştik. Ortağım ise mahkemeye gitti ve tüm davaları kazandı.