Ben müşteri gözüyle yazmak istiyorum. Yazacaklarım elbette herkesi kapsamamaktadır ama forumun bir çoğu böyle.

2 site hitlendiren, 2 backlink basıp wordpress bilen seocu oluyor. Bu yüzden gerçek uzmanları bulmak zorlaşıyor. Bazıları ise komisyon karşılığı çalışıyor. Yani kendisi bilmiyor, bir arkadaşı veya başkasına komisyon alarak yaptırıyor.
Normalde içerik odaklı sitelerimi kendim hitlendiririm. SEO ile ilgim alakam yoktur, bazı deneyimlerim var o da kişisel olarak gözlemlediğim şeyler. Geçen yıl kurumsal olarak bir proje yürütmeye başladığım zaman forumda SEOcu aramaya başladım.
Konusunda onlarca pozitif yorum bulunan kişinin bana teklifi şu şekildeydi (orta zorlukta bir kelime)

ben: kaç ayda gözle görülür yükseliş görünür?
kişi: sitenizin durumuna göre değişir, tam bir zaman veremeyiz.
ben: sıralamada sizce nereye kadar ne kadar sürede çıkarız?
kişi: bunu size kimse söyleyemez
ben: nasıl bir strateji izleyeceksiniz?
kişi: bunu size söylemem doğru olmaz.
ben: fatura kesiyor musunuz?
kişi: hayır
ben: garantili sözleşme yapıyor musunuz?
kişi: kimse garanti veremez.

Müşteri gözüyle baktığım zaman bana herhangi bir güvence garanti veremiyorsa önden benden on binlerce lira talep etmesi mantıklı gelmiyor.
Garantili bir sözleşme ile beraber aylık gerekirse on binlerin üstüne yarısı kadar daha koysun öderim ama güvence veremiyor.

Bu kişi zaten onunla çalışmayı reddedince siteme saldırılar vs başladı. Diyeceğim o ki,

İşini gerçekten iyi yapan kişiler, önüne gelenin seocu kesilmesi yüzünden ön plana çıkamıyor ve bir güvensizlik ortamı oluşuyor.