Aliemre adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocam anakonuyu baltalamak gibi algılamayın ama faiz için paylaştığınız hadis gayet açık ona tamam. Ama Kar payı kısmını açıklar mısınız katılım bankaları kar payı veriliyordu sanırım. ancak muhsabe ve finansman dalında Prof ile konuştum kimse kimseyi kandırmasın aynı şey tarzında bir sohpetimiz oldu. bu konudaki yaklaşımınız nedir ?

"kar payı caiz mi" şeklinde arama yaptığımda karşıma çıkan şu:

"Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir.
Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez."

NOT:Hocam Bu arada faiz aklınızdan geçti ise kar payı sizi faiz tüketmektense caizliği beyan edilmiş bir getiri olarak tekrar düşündürebilir.
faiz yanlısı değilim veya tavsiyem söz konusu değil tercih ve bütçe meselesi ama uygulanabilir. sepet oluşturmak veya ticaret ile ilgilenmeye daha sıcak bakıyorum.
Paylaştığım hadis değil ayetti. sizin sorunuza gelince aslında kar payının caiz olma hükmü 4 esas üzerine alınıyorsa caizdir diyor diyanet. Bu 4 esas uygulanıyor mu uygulanmıyor mu bilmek kişinin kendi sorumluluğundadir diyerek üstünden atmış gibi bana sorarsanız bu işede girmek sakıncalı gibi duruyor. Eğer katılım bankaları bu kar oranın parasını faiz gibi işletip 4 esas üzerinde durmayıp size kar payını veriyor da olabilir bunu bilemeyiz. O yüzden kendi elimizi kendimiz ateşe atmamak lazım. Bana düşen bildiğimi söylemek ne yapacağınız yine size kalmış.

bahsedilen 4 esas