Ortalama 3-4 katlı bir binanın ortalama yapı denetim ücreti 400-500 bin civarında. Bu paranın karşılığında ne yapıyorlar? Gerçekten denetliyorlar mı? Çalışanı deseniz aynı
Kalıpçı rahat beton dökmek için su katabiliyor. Demirci işine geldiği gibi kolay kesip döşeyebiliyor. Müteahhit zaten her şeyi bilen kişi olacak olsa yapı denetime ne ihtiyaç var? Devlet parası var olan ama inşaatı bilmeyen müteahhitlerin yanlış bir şey yapmaması için yapı denetim sistemini koymuş. Yani asıl sorumlu bence yapı denetim firmaları. Adam müteahhit parası var belki iyi niyetli çalmak istemiyor. Fakat yapı denetim denetlemez, yanlışları söylemezse müteahhit ne yapsın? Kısacası müteahhitler, yapı denetim, işçiler hepsi suçlu olabilir. Ama bunların birinin yanlış yapması bile olumsuz bir sonuç için yeterli oluyor.
Ek: Bazı arsa sahipleride suçlu. Küçücük dairesinin karşılığında iki daire istiyor. Ya müteahhit malzemeden çalacak ya da rüşvet vererek fazla kat çıkacak ki adama 2 daire verebilsin. Toplumu kapsayan büyük bir sıkıntı. Her işte aç gözlüler var.