Bugün bir konu gördüm forumda, orada da mühendis bir arkadaşımız karot konusunda uyarmıştı ancak çok kişiye ulaştıgını düşünmüyoırum. Bununla ilgili bir konu açacaktım ben de üzerine YTÜ 'den değerli bir hocamızın paylaşımını görünce direkt onu paylaşmak istedim. Uplarsanız, ve gören herkes çevresi ile paylaşırsa sevinirim, zira özellikle deprem sonrası panik döneminde önemli bir konu.
Tıpkı bu forumda bile oldugu gibi, 3-5 kuruş kazanma ugruna sizin panik ve bilgisizliğinizden faydalanarak, faydasız hatta tam aksine zarar getirecek işler yapan firmalar olacaktır. Telefon değil arkadaşlar bu içini açıp bir bakayım diyen kenar cep shopa emanet edesiniz, canınızı emanet ettiğiniz yapının taşıyıcısına kafanıza göre müdahale ettirmeyin.
Ayrıca bir önemli hususta daha, bilgisi olmayanları uyarmak ve konuyu detayı ile açıklamak isterim.
Burada pek çok yazılımcı var değil mi? Önce web, bilgisayar ve mobil diye ayrılıyor. Ve her birinin kendi altında pek çok farklı yazılım dili var onlarca yazılım dilinden kendini çok çok iyi yetiştirmiş birisi dahi ancak bir kaç tanesini o dilde prof. hizmet verecek kadar bilebilir. Yani php uzmanı adama sırf yazılımcı diye mobil app yaptıramazsınız.
Veya subayları düşünün, evet hepsi harp okulu mezunu ama siz senelerce masa başı lojistikte çalışmış bir adamı alıp f-16 ya oturtursanız uçurmasını bekleyemezsiniz. Bu adamlar 4 yıl aynı eğtimi almıuş olabilir ama bambaşka alanlarda uzmanlaştılar çünkü.
inşaat mühendisleri de çok ama çok temel teorik bilgi ile mezun olur ve sonrasında yüksek lisans ve iş tecrübeleri ile uzmanlaşır. Ben de inşaat mühendisydim ve 9 yıl teknik ofis dediğimiz işin daha çok planlama ve maliyet kontrol alanında çalıştım. Yani bir hasar tespiti yapamam, basit bir dubleksin dahi a'dan z'ye statik hesabını yapamam, yapılan hesabı yönetmeliğe göre kontrol dahi edemem. Çünkü mesleğin o alanında uzmanlaşmadım. Şuan deprem yönetmeliğinde ne nerede bulamam bile. En son üniversitede 3-5 sayfasına bakmıştım proje ödevi için.
Bunu şunun için anlatıyorum, çevrenizdeki her inşaat mühendisine de "bu işi biliyor" gözüyle bakmayınız. Emin olun, evinize girdiğinde nerede taşıyıcı var neresi duvar bunu ayırt edemeyecek, yapınızın projesine ya da etüd raporlarına baktıgınd a hiç bir yorum yapamayacak pek çok inşaat mühendisi var, onları kötülemek için demiyorum. meslek hayatı boyunca satınalma departmanında malzeme satın alan, ya da primavera ile şantiye planlaması yapan bir inşaat mühendisinin üniversitede aldığı çok yüzeysel yapı mühendisliği bilgileri de uçar zaten.
Bu konularda yetkin olan yapı mühendisliği alanında, hatta ve hatta binanız betonarme ise betonarme yapı mühendisliği alanında uzman inşaat mühendislerinden fikir almalısınız. Benim çevremde bimsbeton hatılı, kiriş sanan, tekil temelle sürekli temeli ayırt edemeyen yapı yüksek lisanslı mühendisler de oldu, adam çelik alanında uzmanlaşmış ve çelik görmekten betonarmede bildiğini de unutmuş çünkü betonarme pek bilmiyordu.
Çok detaya girdim, çünkü her işte oldugu gibi bu meslekte de dallar var, her sakallı dedeniz değil, yeğeniniz inşaat mühendisliği okuyor veya bitirmiş olsa da binanız hakkında sağlıklı yorum yapamayabilir vs. vs.
selamlar