Öncelikle Haarp mevzularını bir geçiniz, zaten bölgede 3 fay kesişiyor ve büyük deprem bekleniyordu, boşuna felaket senaryosu kurmaya gerek yok. İnsanları bilerek ölüme terk etseler orduyu göreve çağırmazlar, twitter'ı engellerler, ilk 2-3 gün çoğu yere müdahale etmezlerdi gibi görünüyor olabilir ama bu bilerek yaptıklarını göstermiyor, hiçbir büyük devlet vatandaşlarını böylesi bir ölüme bile isteye terk etmez. Bu olsa olsa beceriksizlik, yeteneksizlik, koordinesizlik, liyakatsizlik, plansızlık, askerden korkma, rakiplerden yardım istememe, öngürüsüzlük, imar affı, denetimsizlik, bütçesizlik, teknik ekipman ve yetişmiş kadro bulunamaması, Afad binası ve hastaneler hatta havalimanı gibi göçmemesi gereken yerlerin bile göçmüş olması, yol yapılan köprü yapılan memleketimde o duble duble yolların sadece gevşek toprak üzerine 10-15 santim zift dökülüp yapılmış olması ve Avrupa standartları gibi demirli beton yani aslında bildiğiniz kolon üzerine zift dökülüp yol yapılma standartları bizde işlememesi çünkü zaten görünüşte üstten baktığınızda ikisi de aynı şekilde görünüyor, ne diye gereksiz masrafa girilsin düşüncesi bunda etkili olabilir, yollar daha dayanıklı olsa daha erken müdahale edilebilirdi belki, Afad bütçesi daha yüksek olsa mesela, her ilçede demir kesme makası gibi bazı ekipmanlar hazır bulundurulsa 3 kuruşluk makas yok, durun makas bekliyoruz diye yüzlerce belki binlerce insan ölmezdi, genel bir eğitimsizlik ve bilinçsizlik de var elbette bu gibi onlarca madde sayılabilir.
Haklısınız bilerek yapılsa anca bu kadar olurdu diye düşünüyorsunuz ama kötücül düşünmemek lazım, bazen iyi bir şey yapılmak istense de sonucu iyi olmayabiliyor veya amaaan bir şey olmaz ile başlayan ihmaller zincirleri üst üste gelince müdahale ve mücadeleyi kısıtlayabiliyor. Kısacası saçma bir örnek olacak ama sigara içen biri kendisi içtiği halde başka birine sigarayı bırakma öğüdü verince bana hep gülünç gelir, tıpkı o hesap kamu binaları yıkılmış perişan olmuş, yıkılan binalar için tümüyle halkı da suçlamak biraz abes geliyor bana. Büyük bir felaket olur insanlar ölür ve yaralanırsa nereye götürülürler? Hastanelere. O yüzden öyle sağlam yapacaksın ki gerekirse 50 kolon yetecekken 60 kolon kullanacaksın, 30 ton demir yetiyorsa 40 ton demir kullanacaksın ama o Hastane yıkıl-ma-ya-cak, buna müsaade etmeyeceksin. O Hastane yıkılırsa acil vakalar yolda ölür, uzak Hastanelere sevk edilene kadar kanamadan ölür, teşhis konulamadan ölür, kangren olur ölür, en iyi ihtimalle uzuv kaybeder. O yüzden o Hastaneler şakaya gelmez, oradaki araç gereç öyle nane şekeri değil, her hastanede olamayacak değerli ekipmanları korumak ve o ekipmanlar ile bir felakette hayat kurtarmak istiyorsan o Hastaneler ayakta ka-la-cak, ayrıca o Hastane içerisindeki yetişmiş kalifiye sağlık personelini de koruyup hayat kurtarmalarını sağlamak zorundasın, bunları sağlayamıyorsan bu acziyetin sonuçları olur, sanırım sonuçlarını da görüyoruz.