Doğru soru cenaze aracı bulmak değil aslında, asıl ihtiyaç on binlerce insanı ceset torbası ile, battaniye ile, selasız, cenaze namazsız veya en azından toplu şekilde, mezar taşı yerine şanslıysa numara verilerek ve üstelik çoğunlukla yıkanmadan defnedilmesi yerine o mezarlara hiç girmemelerini sağlayacak bir şekilde önlem alan bir yönetim olmalıydı. İnancım olmamasına rağmen o kişileri dini vecibeler olmadan hatta belki başı ayağı neresi diye battaniyeleri açıp bakmadan gelişigüzel defnetmeleri kanıma dokundu. Evet, hiçbir ülke bu kadar cenaze için hazırlık yapamaz çok doğru, çünkü " normal " ülkelerde kısa sürede bu denli büyük bir kitlesel ölüm yaşanmaz, yaşanmamalı. İmar affı cinayettir dedik durduk ama ne fayda mesela, vatandaş boş arsaya temel bile atmaya gerek duymadan düz ve ince demir ile çıkmış binayı, yapıştırmış imar affını, dönmüş köşeyi. Yahu en basitinden Afad Afetlere Müdahale Müdürü olan şahıs İlahiyat mezunu. Ne yapacak? Afetlere nasıl müdahale edecek? Okuyup üfleyerek mi? Sonra biz liyakat dediğimizde bön bön yüzümüze bakanlar oluyor ne diyor bunlar diye. Bu ne gibi oluyor biliyor musun? Torpilli bir Er karşısında ip gibi dizilip selam duran onlarca rütbeli eğitimli askerin görüntüsü gibi, en tepede o işin eğitimini almamış biri altında o işin eğitimini almışlara akıl öğretiyor, emir veriyor, koordine etmeye çalışıyor ama konu hakkında bilgisi yok.
Saçma sapan savunulamayacak yanlışları bir gayret savunmaya çalışan tipler sanıyor ki biz muhalif düşüncedeyiz diye eleştiriyoruz. Yahu yapılması gereken oldu, insanlara erkenden müdahale edildi de biz mi alkışlamadık? Kitabına göre önceden önlemini alsalardı ve kayıplar sadece korkudan balkondan atlayan 1-2 kişi ve korkudan kalp krizi geçiren 1-2 kişi ile sınırlı kalsaydı ne olurdu? O zaman kefen bezi de bulunurdu araç da sağlanırdı kimse kafasını yormasın. Market kolon kesmiş, galerici kolon kesmiş, özel bir banka kolon kesmiş, binadakilerin ruhu duymamış, denetleyenlerin ruhu duymamış, kontroller yapılmamış yahu ihmalleri say say bitmez hangi birini sayalım. Halk bilinçsiz, belki çoğu o bölgenin insanı oraların deprem bölgesi olduğunu, altlarında saatli bir bomba gibi bekleyen fay hattı olduğunu bile bilmiyordu. Ehliyet alırken genelde sadece trafik kazaları için ilk yardım eğitimi veriliyor tabi sadece teorik olarak. Yahu hazır yakalamışsın eğitim alacak kişiyi, yapıştır hemen afet ile mücadele bilinçlendirme eğitimini, yapıştır hemen enkaz ve arama kurtarma eğitimini, ne bekliyorsun? Bile isteye ilk yardım eğitimi için ayağıyla gelmiş, bir daha nerede bulacaksın. Gerçi halk bilinçlense nereye kadar, koskoca yetkili şahıslar kurutulmuş göl yatağına Havalimanı konduruvermişler, üstelik bir felaket sırasında yolların kapanacağını ve Havalimanlarının hayati öneme sahip olduğunu bilmelerine rağmen, halk ne yapsın? Böyle hayati bir olayda bile doğru veren yöneticiler varken halka da suç bulmak yanlış olur. Sözün bittiği yer..