Blurayindir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Google enayi mi ki böyle bir şey ile uğraşsın. Zaten reklam gelirinin %35 ini google alıyor. Ne gerek var. Adamlar çok daha büyük yatırımlar yapar. Bu iş zaten iş gücü çok, getirisi düşük olan bir iş. 100 bin kişi ile internetteki bilgi akışını kontrol edemezsin. Zaten öyle bir düzen de kuramazsın. O kadar insanın koordinasyonunu sağlamak mümkün değil.
Yarım saat önceki davranışımla kendimden örnek vereyim örneğin sağlıkla ilgili bir bilgi için ilk chatgpt'ye yazdım ve aradığımı buldum. Sonra ekstra bir şey var mı diye biraz webmd.com ve healthline.com'a baktım ve çıktım. Eskiden olsa arama sonuçlarında çıkan sonuçların en az ilk 5 sayfasına bakar belki de hiç bilmediği 20 siteyi daha gezerdim.
Bu sağlıkla ilgiliydi, bazen chatgpt'ye baktıktan sonra google'de sorguyu aramıyorum bile. Reklam yayınlayan sitelerle arama motorlarıyla aracılığıyla etkileşimim en az % 80 düşmüştür. Bu daha bu teknolojinin başında böyle.
Ayrıca google'nin reklam geliri düşmez aksine pastası ve geliri daha da büyür. Bu yeni teknolojinin arayüzünde yayınlayacağı daha fazla reklam birimi çeşidini de yaratacaktır. Yayıncıların sayfalarında gösterilecek reklamların çoğu artık bu sanal zeka sorgu ekranında çıkacaktır. İçerik barındırıcısına adsense'de %68 ve ortağı oldu ağlara %90'dan fazlasını veriyor ve bu pay da kendilerine kalacak. Milyonlarca yayıncıyla bu şekilde çalışıyordu, bundan sonra gelirin tamamını alıp, sadece bu yüz bin kişiye sabit bir maaş ödemesi yapacak.
Diğer taraftan reklam engelleyicileri yüzünden internet kullanıcılarının yarısına reklam gösteremiyordu. Sorgu ekranında yaratacağı yeni ürünlerle, bunlara da bir şekilde reklam gösterebilecekler. Başka açıdan bu reklam pastası payı için yayıncıların gösterdikleri reklamlara her gün milyonlarca belki de milyarlarca saldırı oluyordu. Bu ortam da zamanla büyük oranda temizlenecek. Zamanla yeni durum yüzünden reklam geliri için açılmış bir çok site maliyetlerini çıkaramadıkları için faaliyetlerini sonlandıracaklar ve google çok büyük bir tarama maliyetinde zamanla kurtulup karlılığını buradan da arttıracak.
Daha yeni teknoloji bebek bile değil. Zamanla her şey değişecek.