Eğitimli Afad gönüllüsüyüm, bu yazdıklarımı enkaz yardımına gidecek arkadaşlar mutlaka okusun.
1- Önceliğiniz seslenmek değil, ses duymak olmalı, çünkü enkaz altında kalan insanlar yukarıda ki ayak seslerinize kadar duyabilir ama onların az oksijen, yaşadıkları şok ve korku ile az çıkan seslerini duyamazsınız o yüzden afad yetkilileri dışında enkaz üzerinde gezinip sesimi duyan var mı diye bağırmak yerine oldukça dikkatli bir şekilde enkaz altından gelen sesleri dinleyin.
2- Enkaz altında kalan insanların oksijenlerini temiz tutmak, ekstra göçüğe neden olmamak için, enkaz üzerinde eğer bir tecrübeniz veya eğitiminiz yoksa gezmeyin afad yetkililerinin direktiflerine dikkat edin. Onlar istemedikçe enkaz altından çıkartılan kişilere müdahale etmeye çalışmayın bilinçsiz bir hareket sakatlık hatta ölüme bile yol açabilir.
3- Bol ışık kaynağı, bol su ve fıstıklı barlar gibi enerji veren yiyecekler götürün, enkaz altında kalan kişilerin çıktıktan sonra ki en büyük ihtiyaçları 1. Oksijen 2. Su 3. Enerji (bunlardan en önemlisi tabiki tıbbi müdahale, bunu da sağlık ekiplerine bırakın mümkün mertebede)
4- Enkaz altında kalanlar için bir diğer önemli husus da internet, herkesin telefonunda akıllı telefon ise internet paylaşımı vardır, eğer enkaz altında kalıp telefonu yanındaysa ve interneti yoksa afetzedeler için telefonunuzun internetini şifresiz paylaşılabiliyorsa paylaşın, paylaşılamıyorsa 1234 0000 gibi kolay bulunabilecek bir şifre yapın. Yerlerini konumlarını bildirebilecekleri bir ulaşım araçları olsun. Ve hayati bir durum yoksa kesinlikle telefon görüşmesi yapmayın, sms ve whatsapp gibi uygulamaları kullanın
Afad resmi sitesinde daha detaylı bilgiler mevcut:
https://www.afad.gov.tr/halk-tarafin...acak-tedbirler