Üstat Türkiye şartlarında bu matematik ne yazık ki tutmuyor. 2.5 sene önce karavanım için almış olduğum 3 adet 200w m.kristal güneş paneli + 2kw invertör + 2 ad 100A jel akü için toplamda 7500 civarı ödeme yaptım. Sistem kendini şuan amorti etmiş durumda tabi detaylı bir hesaplama yapmadım ama enflasyon oranla ve gelen zamları dikkate alarak konuşuyorum. Ne yazık ki şuan ülkemizde ne aldıysan kar mantığı olduğu için yapmış olduğunuz hesap ülkemize uygun değil. O yüzden benim tavsiyem varsa imkan küçük çapta da olsa herkes evine bir sistem kursun
hesapta hata yaptığına eminim. Detaylı anlatayım.
ben kafa karşmasın diye dolar üzerinden fiyatlamadım o yüzden siz reel değeri hesaplayamadınız..
Hesabı dolar üzerinden yapmalısın çünkü enerji dolarla fiyatlanır.
2021 yılında dolar 8,5 liraydı. Sen ortalama 900 dolarlık bir paket sahibi olmuşsun.
Bugünün parası ile 15 bin liralık bir paket sahibi oldun.
Akülerin en fazla 2 kilowat enerji depolar.
Bugün 2 kilowat enerjiyi şebekeden almak 4 lira tutar.
Ayda bugünün parası ile 120 liralık enerji üretebilirsin.
Yani yıllık 1500 liralık enerji üretirsin.
Ama sen bugünün parası ile 15 bin liralık harcama yapmışsın ama bugünün parası ile yıllık 1500 liralık enerji sahibi oluyorsun.
Ki üreteceğin ve kullanabileceğin enerji bunun daha altında olacak.
Ben üreteceğin enerjiyi maksimumda hesapladığımda bile 10 seneden önce parasını çıkaramazsın.
Hatta aküler 500-600 cycle iş görür. 2 günde bir aküler şarj olsa 4-5 senede aküler eskir yeniden 2 akü maliyeti çıkar.
Hatta 10 sene içinde kablolar çürüyecek, sarsıntı ve ısıdan inverter patlayacak, paneller hem hasar görecek hem verimleri düşecek.
Sen 900 doları cebinde dolar olarak tutsaydın ve bozdurarak aylık 60 kw elektrik faturası ödeseydin daha ucuza gele ekti.
Katavan sahibiyseniz elektikte bağımsız olmak için 900 dolar çok ucuz ve buna değer.
Ama şebeke bağlantısı kullanılabilen bir yerde şebeke hala güneş enerjisinden ucuza geliyor.
Güneş enerjisinde kar etmenin tek yolu büyük projeler ile, güneşi takip edebilen döner sistemler ile devlet teşvikleri, hibeleri ve alım garantiletini kullanabilmekten geçiyor.
Yoksa küçük solar sistemler maliyetini 10 senede çıkaran sistemler.
10 seneye kim öle kim kala)))