Müşteri bilgileri, tedarik bilgileri, fiyat bilgileri. Orta ölçek ve büyük firmaları bu kadar küçümsemeyim. Ben pimapen sektörüne girecrk olsam sektörden elemanlar bulurum. Malı kimden kaça aldıklarını öğrenirim sonra han müşterisine kaçtan sattıklarını öğrenirim. Ondan sonra o şirketi hangi alanlarda ezebileceğime karar veririm.
Bir şirketin verebildiği en düşük rakamı bilirseniz onu zarara zorlayabilir misiniz bilirsiniz. Hangi müşterinin ödeme performansı nedir hangi müşteri güvenilir hangi müiteri bataktır. Hangi tedarikçi daha uzun vade yapıyor hangisi kaçtan fiyatlıyor bilirim
Hangi toptancıya kredi açılır hangi toptancı ile peşin çalışılır bilirim. Bunlar bir sektör için çok kıymetli bilgiler.
Benim bir arkadaşım kozmetik şirketinde çalışıyordu. Şirketin arabadı ile şirketin karşıladığı masraflar ile Türkiye yi gezip ürünleri pazarlıyordu. Bu dönemde ürünlerin maliyetini öğrendi. Hangi şehirde hangi toptancı borcunu aksatmaz hangisi bataktır, hangi toptancımın satış hacmi ne kadardır öğrendi. Yani tüm masraflarını şirketin karşıladığı bilgiyi kendi şahsında topladı
Firma ile yolları ayrılınca yeni firma aramadı kendi ürünlerini çıkarıp zaten bildiği müşteri kitlesine pazarlayıp eski şirketine rakip oldu.
Yani pimapenci diye kiçümsemeyim. Bir firmanın içindeki en alt kademedeki insanlar bile sektör ya da firmanın dışındakilerin bilmek isteyeceği bir çok kıymetli bilgiye sahiptir.
Bir gere restoran açacaksam o bölgedeki çok işi yapanrestoranlardan bir garsonu oturturum. En çok hangi ürünler siparil ediliyor, günlük sipriş hacmi nedir, o restoranın sık karşılaştığı şikayetler nelerdit. Eve dükkana en çok teslimat isteyen adresler hangileri? Hepsini anlattırırım. Sonra eve dükkana sipariş verenlerin adreslerime kampamya broşürleri magnetleri indirim kuponları gönderirim. En çok sipariş verilen yiyecekler için iyi bir şef ust bulurum.kısa sürede o restorana ciddi rakip olurum.
Ticaret böyle yapılır. Rakiplerinizi analiz etmek için rakiplerinix hakkında bilgi edinöeniz lazım. zO bilgileri de ancak içeridek bitileri okursa ğrenirsiniz.
Eline sağlık hocam çok güzel açıklamışsın.
Arada yorumlarına denk geliyorum her yorumuna katılıyorum genelde. Hem açıklayıp hem örnekler ile güzel yazıyorsun. Eline sağlık tekrar.