Açılın Ben bu işin okulunu okudum cevap veriyorum
@Honomy;'nin dediklerine ek olarak diyebilirim ki
Hocam dediğiniz proje mümkün fakat pratik değil, ekonomik, değil ve verimli değil. Tüm bunlara ek olarak etik sorunları da beraberinde getirir.
Sizin bu projeye benzer bir proje aslında Türkiye'de uygulanıyor. Hastanelerin bölgelere göre sınıflandırılıp hizmet vermesi planlanıyor SB linki tabi ki mahallelere kadar indirilemiyor bu bölgelere ayırma sebebi de yukarıda bahsettiklerim.
Bu sorunları detaylandırırsak;
Pratik değil çünkü sağlık bakanlığı daha elindeki hastaneleri yönetmekte zorluk çekiyor ve revize edemiyorken daha fazla hastaneyi nasıl yönetsin.
Ekonomik değil çünkü ne kadar çok kurum olursa o kadar çok bütçe ve personel ayırmak zorunda. Sağlıkta dönüşüm programı ile olabildiğince bu konuya eğilmeye çalıştılar. Olduğu kadar oldu.
Verimli değil hocam biliyorsunuz ne olursa olsun bunlar bütçesi olan birer kurum ve bizim vergilerimizle dönüyorlar. Ve bu kaynakları olabildiğince verimli kullanmalılar ki bütçe yetsin. Öte yandan her mahallede kaç tane cami var doğru hatta sorun bu camilerin dolmaması. Bu bir kaynak israfıdır. Aynı şekilde tam kapasite çalışmayan hastaneler de verimli değil kaynak israfına yol açacaktır.
Etik sorunda herkesin bahsettiği o gereksiz talep. Teyzeler muhabbet etmek için acile gidiyor. OECD verilerine göre en çok acil servis kullanan milletiz. Hatta en çok sağlık hizmeti talebi olan millette biziz. Kişi başı yıllık sağlık hizmeti talebimiz Avrupa'nın 2-3 katı.
Tabii doktorlar da istemez döner sermayeden aldıkları paylar azalır. Aslında Türkiye'de -göç edenler olmasa bile- doktor açığı var. Doktor başına düşen hasta sayısı çok fazla. Bu doktorların yükünü arttırsa da ve şikayetçi gibi görünseler de doktor sayısının artmasını da istemiyorlar. Bir şey ne kadar azsa o kadar değerlidir 😉