Bu konu içinde yazdığım diğer yorumları da okuyun.
Domaini ilk gelen alır. Domain almak için marka şartı aranmıyor.
Eğer, bir domain (buna .com da dahil) her hangi bir markanın adının birebir aynısı ise ve o marka ile aynı mal ve hizmetleri sitesinde pazarlıyorsa, marka sahibi yasal haklarını kullanarak şikayette bulunabilir. Bu durumda domain kullanıma kapatılır. Belirli prosedürler yerine yetirilmediği taktirde ise eski sahibinden alınır ve marka sahibine kaydettirilir.
Bunun dışında hiç bir şekilde alınamaz.
Örnek veriyorum: 2 sene önce aldığım domainler vardır. Şimdi büyük ve tanınmış denebilecek bir işletme gitmiş marka kaydetmiş ardından da gözünü dikmiş bu domainlere.
Bu durumda sizce ben bu domainleri vermeli miyim?
Domainlerin her birine birer blog kurup yayınladım. Durmadan da içerik giriyor. 2 defa işlem başlattılar ama sonuç alamadılar. Alamayacaklar da. Çünkü bu domainler alınırken marka diye bir şey yoktu kendilerinde. Ayrıca, markaları ile ilgili hiç bir şey yayınlanmıyor. Yani markalarına zarar verecek hiç bir eylem yok.
Tüm işlemlerde bizzat kendim iştirak ettiğim için yazıyorum. Konu sahibinin elbette markası için domaini alabilmesini dilerim. Ama eğer karşı taraf markasına zarar verecek eylemde bulunmuyorsa ve daha önceden özellikle kaydetmişse, anlaşma sağlamak zorunda. Başka türlü alamaz.
Domain almaktan bahsetmiyorum sizin domainleri alamamış olmaları uğraşmak istememelerinden kaynaklanıyor bir çok domaini geri aldım diyorum hala uzun uzun yazıyorsunuz.
Eğer siz domaini aldığınız tarihte karşı tarafın marka tescili varsa alabilirler olay bu kadar net.
Sizin söyledikleriniz com için geçerli ki bunun en büyük örneklerinden birisi de nissan.com