Kime ,neye göre 500 binlik? Devletin veya dünyanın bir kurumu var mı bunu sabit değerlendiren bir bilir kişi heyeti ? Bu düşünce zaten başlı başına hata mal adamın para ötekinin zorla satan da alan da yok.
örnek veriyorum şimdi ben A kişisinin verdiği dijital yada fiziksel hizmetlerin değeri fazla sende indir fiyatını senin hizmetlerin bu kadar etmez diyince indirecek mi o kişi ? tabiki hayır en başta kendimiz .. havadan sözler yazıp piyasa meleği olmak kolaydır iş icraate gelince bir kişi dönüp de yazdığını uygulanmaz .
O yüzden kimse araba yok dememeli sadece sıfır araç zaman istiyor sıraya yazılıp 1 2 ay içinde alıyorlar akrabalarım aldı yani aman aman ölüp gidilip feryatlar yakılacak bir kriz değil sıfır araçta zaman problemi de sadece bizde olduğu düşünmüyorum .
Kaldı ki araçların piyasasının üstünde veya altında olduğuna piyasa yön verir az çok zaten arkadaş araç yok demiş bende olduğunu gösterdim. Yatırım amaçlı ev alınırken araç alanlara stokçuluk denmesi de bir kısmın işine geldiği gibi sıfatlar takması gülünç geliyor
Öncelikle örneğiniz hatalı "hizmet" ile "mal" aynı şey değildir, hizmette bedeli ölçmek mümkün değildir. Ancak malda bedel ölçmenin birçok yolu var.
Kime göre pahalı dediğinizi örneklendirelim. 2023 model fiat egea urban paket aracın sıfır satış fiyatı 450 bin TL (resmi sitesinde) malum siteye girip aynı aracın 2022 fiyatlarına bakarsanız sıfıra yakın km de bir aracın 500+ fiyatlara satıldığını görebilirsiniz. Yani siz +50 bin TL veriyorsanız istediğiniz aracı kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu size göre pahalı veya piyasanın üstünde bir satış gibi görünmeyebilir ama dediğim gibi "size göre" böyledir. Bana göre değil.
Stokçuluk kelimesine takılmışsınız, bence yanlış bir kelime değil. Yapılan işi özetler. Tabiki illegal birşey değil, tabiki kimin imkanı varsa 1 dk düşünmez kendiside yapar. Bu ticari birşeydir bir mal şuan ucuza alınabiliyorsa ve ileride kar getireceği düşünülüyorsa insanlar yatırım yapar. Bunda bir sıkıntı yok ama ihtiyaç fazlasını alıp/satmamak stokçuluktur. Bu kötü birşey değildir, daha fazla kar hedefleniyordur veya malın değerine ulaşacağı zamanın gelmediği düşünülüyordur.
Araç Yok! kelimesine takıldıysanız haklısınız, ama arkadaşın bahsettiği yok lafı sizin anladığınız şekilde değil buda konuyu okuyunca anlaşılıyor zaten. Türkçe çok güzel bir dil anlatılmak istenen bir çocuğa anlatılır gibi detaylandırılmazsa her yöne çekilir ama ben konu sahibinin sizin bahsettiğiniz anlamda yazmadığını görebiliyorum. Kaldıki o anlamda yazsa komik olmazmı siteye girin bakın araç var zaten 1 dk da çürür o söylediği. Yani o anlamda yazmadığı açık.
Sıfır araç bulunabilirliği maalesef öyle 1-2 ay seviyesinde değil, şuan bazı modellerde 3-4 ay beklenerek araç bulunabilir tabiki ancak bi çıkıp bayileri gezin eskiden 50-60 bin lik aksesuar alırsanız diyorlardır şuan 100-150 bin tl elden para talep ediyorlar. Devlet hiçbişey yokken neden soruşturma başlatsın yoksa.
Ayrıca 2. elde fazladan 100 bin vermeyi kabul eden arkadaş varsa yok çeken bayilere gidip bu teklifi yaparlarsa kısa sürede onlarda bulurlar araç +100 bin tl onlar içinde iyi para. Sıra felan hikaye kim fazla para veriyorsa onu öne çekiyorlar. Yoksa 2022 de 750-800 bin araç satılmış, araç yokta nasıl satılmış bu araçlar.
Ek: İnsanlar biri bişey desede linç etsek diye pusuda bekliyor. Söylediğimi bende çocuğa anlatır gibi açıklayım; Stokçuluk kötü değildir derken 3-5 tane yatırım için araç alandan bahsediyorum yoksa hakim konumu kötüye kullanarak yapılan stokçuluk tabiki kötüdür yani bir makra araçlarını limanda bekletiyorsa zamlanacak diye müşteriye yok çekiyorsa bu kötüdür ve tabiki suçtur. Açıklama gereği duydum nedense