Müşteri alışverişi başka bir siteden yapıyor lakin o siteye r10 üzerinden gitti, r10 üzerinden gittiği için ticaret r10da mı yapılmış sayılmakta? At gözlüğü ile bakarsak müşteri siteye referans olarak r10 üzerinden gidiyor alışveriş r10 dışına çıkmış oluyor.
Gelde şimdi işin içinden çıkın bakalım.
İçinden çıkılması zor bir denklem değil bence.
Önceki mesajlarımda avm örneği vermiştim, yine oradan gideyim.
İki şubeli bir firma var. Bir şubesi fiyat kuralları olan avm içinde, diğer şubesi arka mahallede.
Avm içindeki şubeye gittiğinizde "Efendim diğer şubemiz de mevcut ama orada fiyatlar farklı. Burada fiyat kuralları olduğu için ona göre belirliyoruz." diyor. Müşteri o dükkandan çıkıp, arka mahalledeki diğer şubeye gittiği zaman avm yönetimi hangi hakla/kuralla yaptırım uygulayacak bu firmaya?
Çünkü firmanın savunma yapması çok kolay oluyor böyle bir durumda. "Ben avmnin satış kurallarına uyuyorum zaten. Sen bana diğer şubeme yönlendirme yapmamı engelleyecek bir kural koymamışsın en başta." dediği anda kilitleniyor tartışma.
Şimdi buradan hareketle;
R10 yönetimi satış yapan kişiye siteye yönlendirme yasaktır kuralı koyabilmesi için önce bunun zeminini hazırlaması gerekir bence.
Örneğin satışı yapan kişi mesela "ben ödemeleri kredi kartıyla alıyorum mecburen siteme yönlendirmem lazım" dediğinde R10 altyapısında bunu önleyecek karşı yöntemin olması gerekir. R10 kendi içinde ödeme sistemi entegre etmiş olsa "kendi bünyemizde ödeme sistemi zaten mevcut, o yüzden yönlendirme yapamazsın ödeme için" diyebilir cevap olarak. Örnekler çoğaltılabilir.
Yani finalde satıcı kendi sitesine yönlendirme yapmak istediği zaman sebep ve yöntem mutlaka bulur. Bunu önlemenin tek yolu, tüm satıcıların ilanında veya özel mesajla site linki vermesi yasaklanması gibi görünüyor.