yilmaz70 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba değerli arkadaşlar,

Bir süredir sabrediyorum sabrediyorum ama sabır da bir yere kadar maalesef. Bu yüzden bu konuyu açmak zorunda kaldım.
Şimdiden uzun bir yazı olacağı için affola.

Biliyorsunuz ki Wordpress alanında tema ve eklentilere dair lisans satışları yapılıyor.
Her ne kadar etik olup olmadığı tartışmalı bir konu olsa da günümüz şartlarında maalesef bunu yapmak zorunda kalıyoruz.

Şimdi konuyu açma sebebine gelecek olursak, bazı arkadaşlar maalesef ciddi bir haksız rekabet ortamı oluşturmakta ve ben bundan son derece rahatsızım.
Bu arada beni tanıyan ve benden hizmet alanlar çok iyi bilir ki asla para odaklı olmadım. Ama bu demek değildir ki hakkımı da yedireyim birilerine.

İlk olarak; Wordpress eklentilerinin lisans süresi bazıları hariç 1 YIL olarak süre tanınmasıdır. Yani 1 yıl sonra yenilenmesi gerekmektedir.
Ancak 1 YIL süreli olan eklentileri kendi bünyelerinde ''2 YIL'' ''LIFETIME'' ''OMURLUK'' gibi ibareler ile lanse ederek satış yapanlar mevcut.

Bunun gibi bir çok lisans mevcut, hepsini yüklersem sayfa yetmez diye anlaşılması açısından en çok kullanılan eklentilere dair fiyat tablolarını ekledim.
Dikkat edilirse 1 YIL üzerinden fiyatlandırılmaktadır. Yani kendi kendimize 2 YIL gibi ibareler ile satış yapma hakkımız yoktur.

Neden rahatsızım?

1- Evet, bugün varız ancak yarın ne olacağımızı kim bilebilir? ''2 YIL'' ''Lifetime'' gibi lisans satın alan site sahipleri sonrasında mağduriyet yaşamayacaklarının garantisi var mı?

2- Benim gibi YILLIK ibaresi ile satış yapmaya çalışanlara karşı ciddi bir haksızlık olmuyor mu?

Bir husus daha;

Forumda biliniyor ki alt taban fiyatları temalar için 250 TL, eklentiler için ise 75 TL olarak belirlendi. Buraya kadar gayet güzel.

Peki, satış konusunda 250 TL olan tema konusuna tıklandığında kendi satış sitesine gidildiğinde neden 60 TL ?
Yani ben burada 250 TL diyorum ama kendi sitemden 60 TL üzerinde satıyorum, kimse karışamaz diyor ise o zaman bunun da bir yaptırımı olmalıdır.
Yahu konusunda 250 TL ama konuya tıklandığında kendi sitesine yönlendirme var ve alenen 60 TL olarak çıkıyor fiyat. Pes ama cidden. 99 TL idi, 60 TL yapmış bir de utanmadan.
Şimdi der ki ben orada kurulum dedim vs. Yemezler!

https://www.r10.net/wordpress-eklent...lenmistir.html

Başka birinin sitesinde lisanslarını kontrol ettim mesela. Yıllık almış ama ''ömürlük'' olarak satışa koymuş.

Hadi diyelim ki kendi inisiyatifidir.

Ama bilindiği üzere firmalar gayet güzel zam yapabiliyorlar.

Misal 100 dolara aldığı lisansı yenilemek istediğinde ( ömürlük taahhüt etmiş, mecbur yenileyecek ) 150 dolar olduğunda, kur farkı da üzerine bindiğinde; lisansı yenileyemez ise lisans alan site sahibinin durumu ne olacak? Bu 1 yıl süre içerisinde yaptığı satışlar kendine kalacak. Site sahipleri ise başka yerden bir daha lisans almak zorunda kalacaklar.

Lütfen biraz daha hassas olalım bu konularda. Az vicdan diyorum.

Misal ben geçenlerde eklenti lisansı almak isteyen birinin ''ömürlük'' talebi olduğunda mümkün olmadığını, yıllık olarak lisans sağlandığını izah etsem de ''ben ömürlük alacağım'' dedi.
Dedim siz bilirsiniz, gidin alın o zaman. Ne diyebilirim ki?

Elbette ömürlük lisans sağlayan firmalar var. Ancak bu her tema ve eklenti için geçerli değil. Bunları bir ayırmak lazım.

Yahu yarın ne olacağımızı bilmez iken para kazanmak uğruna insanları yanlış yönlendirmek neyin nesidir?

Ömürlük tema lisansları hususu;

1 YIL lisansı olup, ömürlük adı altında lanse edenler de olabiliyor. Bu konunun da ciddi bir şekilde incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

İnanın lisanslı olduğunu iddia ederek bir çok siteye lisanssız tema ve eklenti kurulumları yapanlar var.
Daha yakın bir zamanda Perfmatters eklentisinin son kullanım tarihini 2073 olarak gördüm mesela. Bu sadece çok basit bir örnek.
Aynı hususu temalarda da görüyorum maalesef.

Bir site sahibine xxx.xx fiyat ile lisanssız Jannah tema ile Wp Rocket ve Rank Math PRO kurulumu yapmış mesela biri. Site sahibi farkında değil maalesef.
Ben site sahibinden kurulum yapan kişiye bazı soruları sormasını rica edince vatandaş anında para iadesi yapıyor. Neden? Şikayet konusu açılamasın, kendisi afişe olmasın diye.
Bir de utanmadan 14 gün oyalamış site sahibini bugün biter, yarın biter diye. Hem lisanssız kurulumlar yap, hem de parasını aldığın kişiyi 14 gün oyala. Ne güzel dünya be.

Bu vesile ile site sahipleri de tema ve eklenti lisanslarını kontrol etsinler derim. Kim bilir daha kaç site var bu şekilde.
Yazıktır cidden.

Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın ancak bu konuyu açmasam içim rahat etmeyecekti.

Hayırlı kazançlar, iyi forumlar herkese.
Baya güzel olmuş yerinde