yilmazdursunliv adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
biri siteye bakiye yüklediğinde %kaçı devlete gidiyor item satışıda ekleyeceğim için bir trade ortamı olsun istiyorum örnek 100 liralık bir item alacak biri 100tl bakiye yüklediğinde bunun nekadarı vergiye kesiliyor , diğer siteler %10 komisyon alıyor ben bu komisyon oranını giderim olmazsa vergi olarak %1e %0a çekmek istiyorum ticaretin çok dönmesi için
Bakiye yüklemesi için vergi ödenmez çünkü karşılığında bir mal satışı yoktur. Ancak pazar yerleri için şöyle bir problem çıkıyor,

Size kdv çıkmamış olsa bile en azından %2 ödeme komisyon ücreti olacak. Yani adamdan %1 alsanız bile zarar edersiniz.

Bunun haricinde pazar yerlerinde satış yapanlar size aldığı tutarlar için fatura kesmediğinden satılan bir item direkt size kazanç olarak sayılır.

Yani bu durumda 100 liralık bir item satışında siz adama 99 lira bile atsanız faturası olmadığımdan 100 size kazanç gözükecek ve hem kdv ödenecek (%8 ya da %18 tam emin değilim) hem de yıllık gelir vergisi ödeyeceksiniz %15 kadar.

Muhasebeciler böyle durumlar için gider pusulası kesip gider olarak gösterebiliyor bunu ancak sanırım onların gereksinimleri de var gider pusulası kesilecek kişinin tc kimliğini ve adresini bilmek ve o kişinin vergi dairesinden belge alması gibi.

Ama tabii ki bir mali müşavir daha iyi bilgi verecektir.

@benimmuhasebecim; bu konuda bilgini almak isteriz müsaitsen