Merhabalar.
Forumda günde 2 - 3 tane bu şekilde konu açılmaya başladı. Pek çok kişi bu konulara cevap verdi. Yardımcı olmaya çalıştı.
Fakat konuları açanlar gün aşırı aynı konuları açmaya başladı. Verilen tavsiyeleri beğenmeyip, tavsiye verenlere sataşmaya başladılar.
Hatta herkesin tanıdığı 1 - 2 kişi var. Sürekli aynı şeyleri yazıp garip garip tavırlara girdi.
Başka bir arkadaş için oturdum ciddi ciddi tavsiye yazdım. Değiştirmesi gereken şeylerden bahsettim. Yok. 1 hafta sonra aynı konuyu tekrar açmış.
Hem de denilen hiç bir şeyi yapmadan. Lütfen tavsiye verin vs. diyerek yardım istemiş. Velhasılıkelam forum üyeleri bu tip
konulardan biraz bıktı. O nedenle, neden kimse yazmadı diye üzülmeyin. Bir iki karakter yoksunu arkadaşın suçu sizin değil.
Kısaca sorularınıza cevap vermeye çalışayım.
1- Hiçbir şeye geç kalmadınız. Kalamazsınız da zaten. Panik yapmayın.
2- Normal olarak insanlar aynı anda birden fazla işle ilgilenince toplam verim düşer. Yukarıda yazdıklarınız 3 farklı kişiye yetecek kadar çok çeşit barındırıyor. Alanları azaltın. Gerçekten yapmak istediğiniz işleri yapın. Amacınız para kazanmak olmasın. Bir işte iyi olursanız parayı zaten kazanırsınız.
3- Borsa için engin bir bilgi birikiminiz yoksa uzak durun. Bir anda kazanabileceğiniz yüksek tutarlar hayat motivasyonunuzu düşürüp diğer alanlarda ciddi zarar görmenize neden olur.
4- Yaşınız kaç bilmiyorum. Hayatın başındasınız. Gerçekten bir LİDER in altında çalıştınız mı ki birinin altında çalışmak bana göre değil diyorsunuz. Birinin altında çalışmadan hayatı ve ticareti gerçekten öğrenmek çok zor olur. Eğer şanslı değilseniz tek başınıza çıktığınız yolda hayatınız kayabilir. Temkinli olun.
5- Akraba eş dostu iş fırsatı olarak görmeyi bırakın. Tüm çevrenizi arada arayın samimi olarak hal hatır sorun. İyi dileklerde bulunun. Sorarlarsa çok kısa işinizden bahsedin. Ama kesinlikle yardım istemeyin. Onlar size ulaşır gerektiğinde.
6- Okuduğunuzu ve dinlediğinizi anlayacak kadar İngilizceniz mutlaka olsun. Ülkemize ithal-ihraç olarak gelen-giden ürünlerin kaynaklarından birine ait bir dili de ortalama seviyede öğrenin.(Çince, İspanyolca, Rusça, Arapça, ...)
7- Eğer burada hayata devam edebiliyorsanız yurt dışını şimdi düşünmeyin. Burada bir şeyler başarıp bağlantılar kurup yurt dışında iken bu bağlantıları kullanabilecek duruma gelmeden yurt dışını hayal etmeyin. Burada yaşayamıyorsanız ve bundan kesin eminseniz doğrudan yurt dışına gitmeyi düşünürsünüz. Ama tavsiye etmem.
8- Okulu kullanın. Uludağ üniversitesi köklü bir üniversite. Pek çok yerde mezunları var. Alakasız kulüplerden ilginç insanlarla tanışabilirsiniz. Ben okurken ebru kursuna gittim. Ve hayatım hiç tahmin etmeyeceğim şekilde değişti. Nasıl oldu deseniz ben bile anlatamam. Fırsatları arayın.
9- Girmem dediğiniz konferanslara girin. Etkinliklere katılın. Organizasyon ekiplerinde olun. Yabancı ülkelerden gelen insanlarla kontakta kalın. Arada güncelleyeceğiniz cv tarzı bir siteniz olsun. Dişe tırnağa dokunur şeylerle doldurun. Yabancı dillerde de yayın yapsın. Yurt dışından ya da yurt içinden kaliteli insanlarla görüştüğünüzde sitenizden bahsedin. Mümkün olursa 100 tane falan kartvizit bastırın bu insanlara verin.
10- Gurur duyacağınız BİR şey yapın. Para kazandırması önemli değil. İnsanlara yaptığınız şey hakkında bir şeyler anlatırken gözünüzün içi parlasın.
11- Ailenize destek olmak sizi daha iyi bir insan yapar. Babanızın iş bağlantılarından faydalanmaya çalışın.(Dükkanı babanız işletiyor diye düşündüm. Başka biri ise ona göre uyarlayabilirsiniz.) Aynı şekilde başka tanıdığınız ve çevresi geniş kişilerle de birlikte iş yapabilirsiniz.(Uzun vadeli değil. Kendinizi tanımak ve iş yaptığınız kişiyi tanımak için başı ve sonu belli bir süre sonra rahat rahat çıkabileceğiniz bir iş olsun)
12- Takım elbise giymeyi ve ciddi görüşmelere girmeye kendinizi hazırlayın. Pazarlık nasıl yapılır, teklif nasıl verilir, olumsuz durumlardan nasıl en az hasarla çıkılır öğrenin.
13- Mutlaka sözleşme yapın. Sizin alacağınız pay, süre, hangi işleri yapacağınız ve en önemlisi işler kötü giderse ne olacak. Nasıl vakadan çıkacaksınız. Bunları en başta belirleyin. Oturup düşünürken zaten işi yapmanın doğru olup olmadığına karar verirsiniz. Bazen önemli bir karar verecekseniz karar vermeden önce iyi bir uyku çekin. Sonra gündüz karar verin
14- Bilmediğiniz konularda danışabileceğiniz aklı selim insanlar belirleyin. Yurt dışındaki akrabalarınıza başıma böyle bir iş geldi tavsiye verir misin diye sorun. İnsanların para ve emek dışında yardımını sık sık isteyin. Mutlu olurlar. Sizde güzel tavsiyeler alabilirsiniz. Tavsiyeleri aklınızda tutun. Sonra oturup düşünüp kendi kararınızı kendiniz verin.
Bol şans. Umarım güzel bir hayatınız olur ve keyifle yaşarsınız.
Saygılarımla, Fahrettin.
İyi forumlar
vakit ayırdığınızdan ötürü ve Net, Kaliteli Tavsiyeler için çok teşekkürler 9-11-12 ve 14. maddeleri uyguladım ve uygulamaya da devam etmeye çabalıyorum diğerlerinden de notlar aldım. Umarım sizin de hayatınız güzel geçer iyi forumlar.