Merhaba arkadaşlar,

Ben sanayide tamirciyim. Bugün müşterime ait bir araçla birlikte trafikte teste çıktık. Trafikte ilerlerken uygulamaya denk geldik.
Uygulamaya denk geldiğimizde; trafik polisi ehliyet süremin bittiğini ve bu aracı süremeyeceğimi söyledi.
Buraya kadar her şey normal Ardından araca ait "yol izin belgesinin" olup olmadığını sordu.
Araç sahibi var desede; İBB sorgusunda güncel olmadığı belirtildi.

Sonrasında trafik polisi önce süresi dolmuş ehliyetten dolayı önce 1647 TL bana para cezası yazacağını söyledi.
Ardından YOL İZİN BELGESİ OLMAMASI sebebiyle
"EK-2/5 Maddesi 5216 Sayılı Kanun ile 5393 Sayılı Kanun kapsamında ilgili belediye tarafından tahdit veya tahsis kapsamına alınmış ve bu kapsamda verilmiş çalışma izninin/ruhsatının süresi bittiği halde, belediye sınırları dahilinde yolcu taşımak, "

kanununa istinaden de ceza maddesini ekleyip aracı bağlayacağını belirterek aracı "çekilmek suretiyle trafikten men ederek otoparka çekici ile çektirdi."

Araçla alakalı yolcu taşınmıyordu, bu esnada üstümde yağlı iş elbiseleri vardı ve araçta diagnostik cihazı bağlıydı. Araçta yanımda oturan şahıs; aracı bize getiren şahıstı.
E-Devlet üzerinden baktığımda EK-2/5 maddesine bağlı ceza sürücülere yazıldığı için direk olarak şahsıma yazılmış oldu.

Konuyla alakalı ne yapılabilir? Polise bizzat sorduğumda YOL BELGESİ olmayan D2 kayıtlı araç TRAFİĞE ÇIKAMAZ ibaresini kullandı.
Aktif yol belgesi olmak zorundaymış bu tarz turizm araçlarının. Yoksa trafikte dolaşamazmış.

Aynı zamanda tamiri yapılan araçlarında KARAYOLU üzerinde TEST SÜRÜŞÜ yapılması kanunen yasakmış. Bu tür araçların; sanayi içerisinde bulunan TEST PARKURLARINDA ya da SANAYİ İÇERİSİNDE test edilmesi gerekiyormuş.
100KM hızla 500 M üstü yol yapabileceğim test parkuruna sahip bırakın İstanbul'u Türkiye'nin hiç bir yerinde ben sanayi bilmiyorum.

Öneriniz nedir? Ne yapılmalı?