Öncelikle harika konu tebrikler, ne anlatılması gerektiğini tamamen anlamanın mutluluğu içindeyim 😇
Canlının en temel iç güdüsü hayatta kalabilmek. Yavrunun kendine olan benzerliğini, yakınlığını, bağlılığını baz alarak yavruyu kendisinin diğer versiyonu-devamı gibi algılayarak kendini yaşamını devam ettirmeyi planlıyor olabilir. Neslin devamı tamam ama bunun altındaki sebep nesil falan değil kendi yaşamının devamı olabilir. Yavrunun aslında kendisi olduğu düşüncesi.
Kendini klonlayarak canlılığa devam ediyor yani bir nevi. Form değiştiriyor ve başka nedenlerle devam ediyor.
Canlılığın başladığı tek hücreli atalarımızın yaptığının daha komplike ama daha başarısız hali yani
Tam olarak düşündüğünüz gibi canlı fizyolojisi kendinden başkasını umursamayacağı için soyun devamı vb. söylemler çok yetersiz kalıyor. Bilinçsiz canlı geleceği düşünmez
Buraya kadar tamam ama yavru bakımı olmayan canlılar neden yapıyor bunu sorusu doğar 🥴🥴
Yavruyu kendisiyle tamamen bağdaştırıyor olsa onun yaşamı için de mücadele ederdi, yavru bakımı olmayan canlı kalmazdı.
Bunun cevabı ise, Bilmiyorum 😔😔
Yukarda ben saçmaladım(!) bu kısımdan sonra da başka biri saçmalasın(!)
Ehehe çok iyi anlamışsınız hocam beni, tam olarak aklımdaki çıkmazdan bahsettiniz gerçekten. Dediğiniz gibi yavruyu kendisi olarak düşünecek bir bilince sahip değil bu olamaz, yavrunun kendisine hiçbir faydası yok, hayatta kalmasını güçlendiriyor, o halde programlanmış gibi neden çiftleşip çocuk yapıyor.
Ben tüm cevaplar doğrultusunda en azından kendimi şuna inandırdım: kendini kopyalamak ilkel tek hücreli atalarımız için çok faydalı bir mekanizmaydı. Onların yayılabilmesini sağlıyor ve belki de bu sayede hayatta kalmalarını kolaylaştırıyordu.
Daha sonrasında bu veri DNA'mızda bir miras oldu ve faydalı bir özellik olduğu için doğal seçilim yasaları bunu elimine etmedi. Daha karmaşık mikroorganizmalar ve biyosferde bulunan tüm canlılar bu özelliği taşımaya devam ettiler ve evrime göre oldukça faydalı bir özellik olduğu için üreme şu an bizim bilincimizde olmayan bir canlının ve neden ürediğini bilmeyen bir aslanın, tüm canlıların neden yaptıklarını bilmedikleri DNA'larına işlenmiş bir sistem olarak kaldı.