Endüstri Mühendisliği, üretim süreçlerinin planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgilenir. Mekanik ise, makine ve cihazların tasarımı, üretimi ve bakımı ile ilgilidir. Bu nedenle, Endüstri Mühendisliği ve Mekanik arasında birbirlerine bağımlı bir ilişki vardır. Endüstri Mühendisliği, üretim süreçlerini optimize etmek için mekanik sistemlerin tasarımını ve üretimini kullanırken, Mekanik ise endüstri mühendisliğinin gerektirdiği sistemleri tasarlayarak üretebilmektedir. Bu iki disiplin arasındaki bu işbirliği, verimli ve etkili üretim süreçleri oluşmasını sağlar. Endüstri Mühendisliği ve Mekanik arasındaki ilişki, endüstri mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarımı, üretimi ve iyileştirilmesini içermektedir. Endüstri mühendisleri, mekanik sistemlerin enerji verimliliği, maliyet etkililiği ve performansını optimize etmek için mekanik bilgi ve teknolojileri kullanırlar. Örneğin, endüstri mühendisliği, otomotiv, enerji, havacılık, gıda ve tekstil gibi sektörlerde mekanik sistemlerin tasarımı, üretimi ve işletilmesi için kullanılır.