Xugart adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kar ortağı olduğum bir iş var. 3 ayda bir 3 aylık toplam gelirden giderler düşüldükten sonra kalan kısımdan yani edilen kardan %10 paramı alıyorum. Yani 20 satış olduysa ve sunucusuydu kılıydı yünüydü tüm giderler düşüldükten sonra 10 kalıyorsa benim 1 almam lazım. Ben temmuz, ağustos ve eylül için ekim başında bu 1'i aldım, sonraki 3 ay ödemesi geldiğinde önceki aldığın 1'ide gider düşmemiz gerekiyor bu dönemde dendi.

Bir tık işlerde düşmüş. Atıyorum 20 ise 15 olmuş, giderler düşünce 7.5 kalmış birde üstüne sana önceki 3 ay için verdiğim 1'ide düştüm 6.5 kaldı sanada 0.65 veririm diyorlar.

Her dönem kendi içerisinde hesaplanmaz mı böyle bir durumda? Yani 10 kar varmış 1 almışım, sonraki dönemde 7.5 kar varken 0.75 almam gerekmez mi? Ben mi yanlış mantık kuruyorum?
Eğer bu fatura kesmeyen kayıt dışı ticaret ise kar payı alıyorsunuz.
Kar payı masraf kalemi değildir, maliyete dahil değildir.
Her 3 ayın sonunda toplam gelirden toplam gider düşülerek kar hesaplanır ve o 3 aylk dönem için anlaşılan oranda tutar kardan sana pay olarak ödenir.
Her 3 ay kendi başına değerlendirilir ve daha önceki 3 ay için ödenen kar payı bu ay yapılacak 3 aylık hesapta bir maliyet kalemi olarak hesaplanamaz.

Ama eğer ortaklığınız bulunan iş vergi ödeyen kayıtlı bir işletme üzerinden gerçekleşiyorsa durum böyle olmaz.
Çünkü ticari işletme sene sonunda yıllık toplam kar zarar hesaplarken, sana verilen geçici kar payından geriye dönük mahsuplaşma yapabilir.
Yani ilk 6 ay süper iş oldu kar ettik ve kar payını aldın, sonraki 6 ayda işler düştü ve işletme zarar etti.
Bu durumda sen yıllık olarak kar edilen dönemlere eksiksiz ortak olurken zarar edilen dönemleri karşı tarafa yüklemiş olursun.

Devlet de böyle vergilendirme yapar. 3'er aylık dönemlerle geçici vergi yani kendi kar payını alır.
Sene sonunda toplam beyan döneminin kar zararı hesaplaşınca eksik ya da fazla aldığı tutardan mahsuplaşır.