Küçükken evde küçük bir akvaryumumuz vardı. Balık beslemeyi seviyordum ama küçüklüğümden bu yana hiç besleme fırsatım olmadı. Bundan 8 ay önce petshopa gidip 300 liraya bir adet 10 cmlik oranda japon aldım ve petshopcu arkadaş büyük bir fanusta yaşayabileceğini söyledi fanusla beraber getirdim ve setup'ı kurdum. hayvan 3 saat geçmeden suyun üzerinde yan yatıp zor nefes alıyordu. suyunu değiştirdim kendine geldi ama yine durum aynıydı 3 saat geçmeden yine aynı şekilde yan yatıyordu, oksijenin yetmediğini anlayınca 30x10x15 bir akvaryum ve hava motoru aldım. burda yaşıyordu taşlarla alanını kısıtlamadan ufak bir dekor yaptım ve her şey burda başladı. Sonra 2 japon ve 1 vatoz aldım. Bu akvaryumda yaşıyorlardı ama eziyet olduğunun farkındaydım. O yuzden biraz araştırmalarım sonucu 80x20x30 bir akvaryuma geçtim. Bu akvaryumla beraber her şey başladı diyerbilirim. Sayısız dekor denedim, balık sayılarını arttırdım. 8 japon 5 oranda 3 vatoz 2 elma salyangozu. Akvaryum boyut ve hareket kabiliyeti olarak yetiyordu ancak içindeki litre miktarı onlara yetmeyeceğini artık biliyordum. Bu aşamaya gelene kadar ısıtıcılar, hava motorları, yeni filtreler(mekanik ve biyolojik) bir sürü masraf yapmıştım. (inanın kum bile maliyet kg 35 tl den alıyorum ve 10 kg kum 350 tl) ama inanın her yaptığım yenilikte daha çok uğraşmak istiyorum bağımlılık gibi bir şey oldu. son olarak 150x40x50 bir akvaryuma geçtim. 80 x 20x 30 da 2 adet odun köpek balığı ve 2 vatoz bakıyorum. şuanki akvaryumum 300 litre su alıyor. balık sayılarım aynı ve içinde dekor olarak siyah kum bir çok daldan birleştirilmiş ribbed wood dekoru ve siyah fondan başka bir şey yok. duruma göre 3 tane daha oranda alacağım. Bu süreçte şehirdeki tüm petshopcularla arkadaş olduk. 2 arkadaşımı akvaryum hobisine başlattım, Şuan elimdeki akvaryumu gören herkes burda japon mu bakıyorsun diye kızıyor ama orandaların keyfi farklı. 8 ayın sonunda total harcadığım para ise 10 bin tl yi geçmiştir.

Siz akvaryum hobisi ile ilgileniyormusunuz hangi tür balıklara bakıyorsunuz ?