360 derece dönünce yine aynı yere bakıyorsun bu arada.
Herhalde gece oldu ya o yüzden biraz anlama sorunları yaşadığınızı düşünüyorum hocam, çünkü anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Bu bir matematik meselesi. Dünyada emtia, ülkelerin paralarının değerleri, market, benzin her şeyin fiyatı dolar üzerinden hesaplanır. Anlamıyorsunuz ki yani bu kadar basit bir cümleyi daha nasıl anlatabilirim. Adamların kendi para birimleri var diyorsunuz.

E biliyoruz tabii ki var, işte o para biriminin değeri de 130 dolar ediyor. Kendi marketlerindeki ürünlerin her birinin fiyatı dolara çevrildiğinde şu kadar ediyor, Türkiye'den %46 daha pahalı bir yaşam maliyetleri olduğu ortaya çıkıyor ve asgari ücretleri de 130 dolar diyorum, hala neyi savunuyorsunuz. Devletçilik falan diyorsunuz ne alaka.

Amerikan dolarını savunan yok burada, ekonomide birim fiyatları her şey dolar üzerinden hesaplanıyor. Bence bir yatıp uyuyun siz gerçekten çünkü hakkınızda başka türlü düşüneceğim, umarım uykunuz falan vardır o yüzden anlayamamışsınızdır.
@DijitalMarket;
Amerikan malları falan demişsiniz.

Bir örnek gösterecekseniz mesela matematikte daireler, çemberler falan çalışılırken pi'yi 3.15 falan alırsınız ya bu öyle bir şey anlamıyorsunuz ki. Yani elinizdeki %100 yerli üretim bir mal varsa bunun fiyatı da dolar olarak hesaplanır. Yani Amerikan malı falan olmasına gerek yok. Siz gerçekten bu kadar basit bir şeyi nasıl anlayamıyorsunuz bilmiyorum.
https://www.investopedia.com/article...e-currency.asp
Bir dünya para birimi olarak değil dolar ekonomide bir hesaplama yöntemi olarak kullanılır. Gerçi aslında günümüzde çoğu ülkenin rezervi dolar da neyse o başka konu oralara girmeyelim. Ben burada sadece hesaplama olarak kullandım.