bilekmecik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben daha önce admob gelirleri için şahıs şirketi kurmuştum, yeni yasa çıktıktan sonra şirketi kapattım yeni sistem ile devam ediyorum. Dolayısıyla iki tarafa da hakimim.
*Sigortalı çalışansan her iki sistemde de bağkur ödemiyorsun, kendim daha önce yararlandım bu bilgi %100 doğru.
*Şahıs ya da ltd şirket kuracaksan ve 29 yaş altında isen genç girişimci desteğine başvuruyorsun 3 sene gelir vergisi ödemiyorsun, bir sene de bağkur ödemiyorsun.
*Ayrıca şirket emekli birisinin üzerine kurulursa da yine bağkurdan muaf oluyor.
*Gelir vergisi şahıs şirketinde yıl içinde kazancına göre vergi dilimin değişir yuzde 15-35 arası. Limited şirkette sabit oran %22 olması lazım. Vergi dilimin çok yükselmeyecekse şahıs şirketi daha mantıklı ve yönetmesi de daha kolay.
*KDV istisnası olayı da doğru, zamanında ben çok araştırdım ama şu an kaynak bulamadım. Ben şirket varken Admob üzerinden türkiye ve türkiye harici olarak iki ayrı rapor alıyordum, türkiye gelirlerini 18 kdv ile, diğer gelirleri 0 kdv ile hizmet ihracatı istisnası olarak belirterek iki ayrı kalemde istisna faturası olarak kesiyordum. Herhangi bir inceleme durumunda belgeleyebilmek için de bu raporları indirip saklıyordum. Herhangi bir sorun yaşamadım.
*Yeni sistemin maddi olarak tek artısı kdv olmaması, diğer taraftan da tabiki şirket olmadıgı için fatura vs ugraşmıyorsun her şey otomatik oluyor.
*Yeni sistemin en büyük eksileri: bilgisayar telefon, hosting vs. aldığın zaman gider gösteremiyorsun %15 kemiksiz veriyorsun. Ayrıca bankalardan kredi kullanacağın zaman gelir belgesi istiyorlar, bu sistemde beyanname falan olmadığı için gelirini kanıtlayamıyorsun, bankaya giren parayı sistemleri düzenli gelir saymıyor. Bi ihtimal sadece paranın yattığı banka bunu gelir olarak sayabiliyor.

Senin durumunda paranın çok büyük bir kısmı kdv'den muaf olacağı için bence hiç riske girmeden şirket açıp yoluna devam etmen daha iyi olacaktır.
Çok teşekkürler bilgiler için. Dediğiniz gibi KDV faturasını %0 olarak kesebilecek olmak büyük bir artı olacak. Tekrardan teşekkürler.