keremyagan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İşin detayları belliyse yazılımcı fiyat vermelidir.

İş hakkında çoğu detay belli ise yazılımcı ortalama fiyat vermelidir.

İş hakkında pek detay yoksa ve ortalama fiyat verilemiyor ise tek seçenek vardır.
- İş detaylarını öğrenene kadar konuşmak
Bu aslında büyük risk çünkü detaylarını öğrendikten sonra fiyatta anlaşılamaz ise o vakit boşa geçmiş olabilir. Burada yazılımcıya bağlı aslında. Vakti olan ve konuşmak isteyen yazılımcı konuşur ama ben çok denk geldim :
- Kişi Telegram botu yaptırmak istiyor ama Telegram kullanmaya daha 1 hafta önce başlamış dolayısıyla Telegram hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmiyor. Bu kişiye botların kullanımını, detayını, çalışma mantığını anlayıp sonrasında iş detaylarına geçmek gerekir. Bu kadar vakit kaybetmek anlamsız çünkü yazılımcı açısından hiçbir faydası olmayabilir.
Bu durumda saatlik ücret belirtilse bile ne işe yarayacak ki? Adama dersin bu saatlik ücretim bu diye, adam sana soracak bu iş kaç saat sürer diye, mecburen yine detayları öğrenmek gerekecek.
Ortalama fiyat vermek mümkün olmayan durumlarda ben kullanıcıya soruyorum çünkü benim için düşük olan bütçe için iş detaylarını konuşmak + botun çalışma mantığını anlatmak ciddi zaman kaybı anlamına geliyor.
Verdiğiniz örnekte parke çeşitlerini saymak göstermek felan çok yüksek ihtimalle 10 dakika civarı sürecektir. Yazılımda bu süre 2-3 saati bulabiliyor. O yüzden bu şekilde karşılaştırma mantıklı gelmiyor.
Diğer dediğiniz fiyat verme şeklini ben de yapıyorum zaten :
- Açık kaynak olursa şu fiyatta
- Kiralama şeklinde olursa şu fiyatta
- Satış hakları ile şu fiyatta
olur gibisinden sunuyorum ama bunları sunmam için de proje detaylarını bilmem gerekir.

Son bir örnek veriyorum daha fazla uzamaması için:
Kripto para alım satım botlarının yüzlerce detayı olabilir. Kişi gelip bot yaptırmak istediğini söylüyor ve sorduğum sorulara da kısıtlı cevap veriyor:
- Bot hangi borsada çalışacak
+ Binance
- Spot mu , futures mu
+ Spot
- Bot neye göre alım satım yapacak
+ Coin düştüğünde alacak, çıktığında satacak
- Bu şekilde bir algoritma bota uygulanamaz, daha fazla detay lazım
+ Nasıl yani
.
.
.

Bu konuşma böyle uzayıp gidebiliyor. Bunu toplam 1-2 kişiyle yaparsanız sorun olmaz tabi ama daha fazla olursa? Bu işte fiyatlandırma yapmak da mümkün değil çünkü birbiriyle entegre durumları farklı olabiliyor. Örneğin RSI İndikatörü ile Macd İndikatörünün durumuyla RSI ile Bollinger Bandı İndikatörünün durumu aynı olmayabiliyor.
O yüzden zaman kaybetmemek açısından soruyorum. Kişiden daha fazla para koparmak/ ihtiyacı olmayan şeyleri satmak için yapmıyorum. Yapan illa ki vardır ama ben o şekilde yapmıyorum. Hatta diyorum, detaylı dokümantasyon hazirlasaniz çok daha iyi olur, ona göre fiyat ve süre veririm diye.

Sıkıntı zaman kaybı meselesinde zaten.
Freelancerlar ne iş yaptıklarını bilmiyorlar.
Freelancerlar aslında birer yazılımcıdan öte kendi emeklerini pazarlayan pazarlamacılardır.
Arada bir aracı firma ya da pazarlama elemanı kullanmadıkları için ücretten pazarlama komisyonu ödemezler.
Ama pazarlama maliyetini nakit olarak ödemiyorlarken katlandıkları asıl maliyet pazarlamayı direk yapma maliyetidir.

Dünyada %100 satışa dönen bir pazarlama çeşidi yoktur.
Biz google a reklam veriyoruz, getirdiğimiz 100 potansiyel müşteriden 2-3 tanesi satışa dönüyor.
Bir sürü insan telefon açıp canlı desteğe yazıp saatlerce vakit harcatıyor ve sonunda sipariş vermior.
Ama kimin sipariş vereceğini kimin vermeyeceğini bilemeyeceğimiz için hepsine laf anlatıyoruz.
İşin ahlakı etiği felfesesi bunu gerektirir.

Müşteri seçmek, müşteriye bütçesini sormak, müşterinin ne kadar ciddi olduğunu ölçecek şartlar öne sürmek tok esnaflığa girer.
Tok esnafın da o işe ciddi ihtiyacı yoktur. Zaten hobi olarak çalışıyordur.
Yoksa paraya ihtiyacı olan ve işini düzgün yapmak isteyen bir pazarlamacı zaman kaybetmelidir.
O kaybedilen 2 saati harcayacağınız ve size para kazandıracak başka bir proje varsa zaten uğraşmazsınız.
Bu şekilde 3000 kişiye 6000 saat harcadığınızı düşünün.
Eğer saygınızı, bilginizi ve samimiyetinizi hissettirebildiyseniz boşa zaman harcatan binlerce insan içinde ileride daha büyük projelerinde ya da farklı işlerinde önce size gelecek bir sürü müşteri çıkacaktır.
İşte buna esnaf networkü diyoruz.

Dükkanına giren herkese mal alsa da almasa da çay ikram edip vaktini harcarsın.
3 sene sonra giren çıkan o kadar çok insan olur ki, o insan havuzu içinde mala hizmete ihtiyacı olan önce size gelir.
Network her zaman iş yaparak değil, çoğu zaman iş yapmadığınız insanlarda bıraktığınız izlenim ile oluşur.