Tüm yazılımcılar aynısını yapsa fiyat mukayesesi çok kolay olur.
Senin 50 lira saatim 10 saatte yaparım dersin, başkası 65 liraya 6 saatte yaparım der.
Zaten fiyatlama böyle olur zaman fiyat fayda dengesi hesaplanır.
Ama bizde fiyatlama çok sallapati yapılıyor.
Özellikle yazılımcılar fiyatlama yapmayı beceremiyorlar.
Evinize parke almaya gidiyorsunuz, adamlar size bütçeniz ne demiyorlar.
Diyorlar ki bu yerli üretim metre karesi 100 lira, diğer marka ithal metre karesi 500 lira bir diğeri özel kaplama özel renk metrekaresi 1000 lira.
Alıcı bütçesine göre tercih yapar.
Müşteriye ne kadar bütçeniz var denilmez.
Mesela ben sanal mağaza yazılımı yaptırmak istiyorum.
Yazılımcı müşteriye hemen alternatif fiyatları ve hizmeti ortalama olarak söyler.
1) açık kaynak yazılım, hazır tema, kapıda ödeme, havale ile ödeme entegrasyonları ile minimum 1000 liradan başlar 1 günde teslim
2) açık kaynak yazılım, hazır tema, kredi kartı, kapıda ödeme, havale ile ödeme, kargo,sms, api entegrasyonları ile 5000 bin liradan başlar 3 günde teslim
3) tamamen sıfırdan yazılacak front-end back-end geliştirme, 1 yıl hata düzeltme, ömür boyu güvenlik yaması garantisi standart ödeme, kargo, api, entegrasyonları ile 50 bin lira 35 günde teslim, ek özellikler için ekstra ücret ve teslim süresi
Fiyat bu şekilde verilir.
Aslında 1000 liralık hazır script ve tema ile işini görebilecek basit bir siteye ihtiyacı olan zengin bir adama bütçesi 50 bin lira diye özel yazılım satmak etik değildir.
Yazılımcılar kendi emeklerini satarken pazarlamacı olurlar, ve pazarlama işi de oldukça emek isteyen, fiyatlama isteyen, müşteriyi dinlemeyi, ikna etmeyi isteyen, çoğu zamanda satışa dönmeyip boşa giden mesai harcanan bir iştir.
Yazılımcılar istiyorlar ki emeklerini pazarlarken hiç boşa zaman harcamasınlar, kimsenin kahrını çekmesinler, armut piş ağzıma düş.
Sırf bu yüzden 15 sene önce oturup kendi kendime kod öğrendim.
İşin detayları belliyse yazılımcı fiyat vermelidir.
İş hakkında çoğu detay belli ise yazılımcı ortalama fiyat vermelidir.
İş hakkında pek detay yoksa ve ortalama fiyat verilemiyor ise tek seçenek vardır.
- İş detaylarını öğrenene kadar konuşmak
Bu aslında büyük risk çünkü detaylarını öğrendikten sonra fiyatta anlaşılamaz ise o vakit boşa geçmiş olabilir. Burada yazılımcıya bağlı aslında. Vakti olan ve konuşmak isteyen yazılımcı konuşur ama ben çok denk geldim :
- Kişi Telegram botu yaptırmak istiyor ama Telegram kullanmaya daha 1 hafta önce başlamış dolayısıyla Telegram hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmiyor. Bu kişiye botların kullanımını, detayını, çalışma mantığını anlayıp sonrasında iş detaylarına geçmek gerekir. Bu kadar vakit kaybetmek anlamsız çünkü yazılımcı açısından hiçbir faydası olmayabilir.
Bu durumda saatlik ücret belirtilse bile ne işe yarayacak ki? Adama dersin bu saatlik ücretim bu diye, adam sana soracak bu iş kaç saat sürer diye, mecburen yine detayları öğrenmek gerekecek.
Ortalama fiyat vermek mümkün olmayan durumlarda ben kullanıcıya soruyorum çünkü benim için düşük olan bütçe için iş detaylarını konuşmak + botun çalışma mantığını anlatmak ciddi zaman kaybı anlamına geliyor.
Verdiğiniz örnekte parke çeşitlerini saymak göstermek felan çok yüksek ihtimalle 10 dakika civarı sürecektir. Yazılımda bu süre 2-3 saati bulabiliyor. O yüzden bu şekilde karşılaştırma mantıklı gelmiyor.
Diğer dediğiniz fiyat verme şeklini ben de yapıyorum zaten :
- Açık kaynak olursa şu fiyatta
- Kiralama şeklinde olursa şu fiyatta
- Satış hakları ile şu fiyatta
olur gibisinden sunuyorum ama bunları sunmam için de proje detaylarını bilmem gerekir.
Son bir örnek veriyorum daha fazla uzamaması için:
Kripto para alım satım botlarının yüzlerce detayı olabilir. Kişi gelip bot yaptırmak istediğini söylüyor ve sorduğum sorulara da kısıtlı cevap veriyor:
- Bot hangi borsada çalışacak
+ Binance
- Spot mu , futures mu
+ Spot
- Bot neye göre alım satım yapacak
+ Coin düştüğünde alacak, çıktığında satacak
- Bu şekilde bir algoritma bota uygulanamaz, daha fazla detay lazım
+ Nasıl yani
.
.
.
Bu konuşma böyle uzayıp gidebiliyor. Bunu toplam 1-2 kişiyle yaparsanız sorun olmaz tabi ama daha fazla olursa? Bu işte fiyatlandırma yapmak da mümkün değil çünkü birbiriyle entegre durumları farklı olabiliyor. Örneğin RSI İndikatörü ile Macd İndikatörünün durumuyla RSI ile Bollinger Bandı İndikatörünün durumu aynı olmayabiliyor.
O yüzden zaman kaybetmemek açısından soruyorum. Kişiden daha fazla para koparmak/ ihtiyacı olmayan şeyleri satmak için yapmıyorum. Yapan illa ki vardır ama ben o şekilde yapmıyorum. Hatta diyorum, detaylı dokümantasyon hazirlasaniz çok daha iyi olur, ona göre fiyat ve süre veririm diye.